Актуално

На фокус

Маски и дезинфектанти - най-опасните продукти за 2020

Маски и дезинфектанти - най-опасните продукти за 2020

08.03.2021

Втори Фронт

382


Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти, сигнализира системата за бързо реагиране на Европейския съюз. Това става ясно от годишния доклад на Safety Gate - системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни потребителски продукти, подпомагаща изтеглянето на опасни нехранителни продукти от пазара, цитиран от БНР.
9% от всички сигнали, събрани през 2020 г., се отнасят до продукти, свързани с Covid-19: хигиенни маски, които би трябвало да предпазват, но не го правят, дезинфектанти, съдържащи токсични химикали - например метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или UV дезинфектанти, причиняващи дразнене на кожата.

"След началото на пандемията се обръща много сериозно внимание на групи стоки, касаещи личната защита: спирт за горене е бил предлаган като дезинфектант или предлагане на хипноза с психологически ефект, който би довел да предпазване от коронавирус. Имало е конкретни случаи, в които след уведомление на Агенция "Митници" е бил спиран вносът на лични предпазни средства", съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

"Когато на нашия пазар е установена стока, която представлява опасност, се подава нотификация. За миналата година България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия", посочи Димитър Маргаритов и определи това като добра активност.

"Комисията за защита на потребителите е публикувала изследване на Европейската комисия с препоръки към желаещите да си изработят лични предпазни средства в домашни условия. На кои материали да обръщат внимание, кои материали да избягват, по какъв начин да подходят при изработването", каза още той.

  Източник: frognews

Свързани статии