Актуално

На фокус

Мария Захарова за изгонените руски дипломати: Чехия е наясно какво ще последва след подобни „трикове“

Мария Захарова за изгонените руски дипломати: Чехия е наясно какво ще последва след подобни „трикове“

18.04.2021

Втори фронт

916


Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Прага е наясно какво ще последва след подобни „трикове“, предаде ТАСС.

Русия отговаря реципрочно при случаи на гонене на дипломати.

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Според местните спецслужби това били офицери от руското разузнаване.

Причината за експулсирането - чешките власти имат подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014 година, при която са загинали двама души.

Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната.

По рано стана ясно, че вицепремиерът Хамачек, който преди това е планирал да направи работно посещение в Москва на 19 април, се е отказал от тази визита.

Проблемите със сигурността на Чехия, свързани с Русия, могат да повлияят на решението за това дали Москва ще бъде поканена да участва в търга за изграждането на нов енергоблок на атомната централа „Дуковани“. Това заяви за Ройтерс чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

Москва определи твърденията на Прага като абсурдни, а първият заместник ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

  Изтчоник: ТРУД

Свързани статии