Актуално

На фокус

Марин Льо Пен, Виктор Орбан и още 14 партии готвят "голям алианс" в Европарламента

Марин Льо Пен, Виктор Орбан и още 14 партии готвят

04.07.2021

Втори Фронт

3663


Целта на този съюз е да „натежи повече в дебатите и да реформира Европейския съюз“. Ако „европейските патриоти“ успеят да се обединят, те биха представлявали потенциална сила от 115 евродепутати, пише "Фигаро".

Може ли унгарецът Виктор Орбан, който през март затръшна вратата на Европейската десница (ЕНП) и ядоса почти всички лидери на ЕС със своето анти-ЛГБТ законодателство, да се превърне в голяма политическа сила в ЕС, съюзявайки се с крайнодесните и консерваторите в общността? Дори на този етап нищо да не е сигурно, в петък беше направена стъпка към това. В съвместна декларация шестнадесет партии обявиха намерението си да работят заедно в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, чието завръщане се очаква през първата половина на 2022 г., при френското председателство.

"ЕС се нуждае от дълбока реформа, тъй като днес вместо да защитава Европа и нейното наследство, вместо да позволи свободното развитие на европейските нации, той сам се превръща в източник на проблеми, безпокойство и несигурност ”, заявяват авторите на общата декларация, посочвайки рисковете от „цивилизационна промяна“ и „отмяна на европейските традиции“. „Ние потвърждаваме убеждението си, че семейството е основната единица на нашите нации“, пишат те.

Сред подписалите общата декларация са Марин Льо Пен, италианецът Матео Салвини, испанецът Сантяго Абаскал, италианецът Джорджия Мелони, полякът Ярослав Качински и, разбира се, унгарецът Виктор Орбан. Според Националния сбор на Льо Пен този текст е "първият камък в учредяването на голям алианс в Европейския парламент". Някои наблюдатели смятат обаче, че това е блъф. „Това е пиар операция и няма да има структурни последици за Европейския парламент“, казва член на ръковоството на ЕНП.
Ако „европейските патриоти“ успеят обаче, те биха представлявали потенциална сила от 115 евродепутати, което ще ги нареди след християндемократите и социалдемократите, но ще изпреварят либералите от "Обнови Европа", политическото семейство на макронистите. Има ли интерес Виктор Орбан да бърза? Може би не. "Той ще изчака германските избори и формирането на коалиция", т.е. края на годината, заяви наскоро член на "Фидес". Засега подписалите общата декларация внимават да не обидят Берлин. "Алтернатива за Германия" наистина е големият отсъстващ от тази инициатива. „Германия е твърде мощна в Европа, за да се съюзят Унгария и Полша с тази партия, която се смята за нацистка“, коментират в ЕНП.

Така или иначе други формации също биха могли да се присъединят към инициативата. Словенският премиер Янез Янша, близък до Виктор Орбан, не изключи тази възможност. „Присъединихме се към ЕНП, когато партията беше много силна и преживяше златната си епоха. Все още сме в тази партия и се надяваме, че ще се върнем към основната идея на партията, а именно популярна партия, партия на народа”, заяви консервативният лидер. „Това е партия, която трябва да остане много силна и в центъра на европейския политически спектър. Ако ли не, има и други възможности”, предупреди той.

Превод от френски: Галя Дачкова, glasove.com

Свързани статии