Актуално

На фокус

Манолова сваля Фандъкова от колата на НСО, почва ревизия на черните каси на ГЕРБ

Манолова сваля Фандъкова от колата на НСО, почва ревизия на черните каси на ГЕРБ

07.04.2021

Втори Фронт

9796


Комисия, която да разследва черните каси на властта - това ще е първото решение, което ще внесе в новото Народно събрание коалицията "Изправи се! Мутри вън", обяви лидерът на обединението Мая Манолова.

Според нея българските граждани са им отредили значимата роля да бъдат парламентарен омбудсман.

"Затова и първите проекти за решения и законопроекти ще бъдат насочени към българските избиратели и за изпълнение на ангажиментите, които поехме в рамките на предизборната кампания. Готови сме вече с нашите проекторешения, имаме готови законопроекти. Първия проект на решение ще бъде за създаване на комисия по ревизията, която да се заеме на първо място с черните каси на властта - Автомагистрали ЕАД, Монтажи ЕАД, ДКК, държавния ВиК холдинг, държавната петролна компания, предприятието за управление на язовирите. Целта е да се провери по какъв начин са превъзлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс", каза Манолова.

Тя допълни, че се от коалицията планират и да се направи проверка на Националната програма за енергийна ефективност.

"Имаме многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства", каза Манолова.

Тя поиска и проверка на решенията на Министерски съвет, с които се отпускат пари по различни пера, сектори и общини.

"Припомняме, че само през последните месеци, Борисов похарчи с решения на Министерски съвет над 5 милиарда лева, които би следвало да бъдат проверени. Също така ще проверим и големите обществени поръчки и ще направим конкретни предложения за промени в ЗОП, а също така и концесиите. Освен концесията за Летище София, ще проверим и концесиите, които са свързани с добив на подземни богатства - за добив на злато, цветни метали, кариерите. Разбира се в работата на тази комисия ще бъдат включени и всякакви други скандални сделки", каза Манолова.

Тя посочи и като важен приоритет осигуряването на незабавна подкрепа на малкия бизнес и българските домакинства в условията на пандемия.

"Първият закон, който ще настояваме да бъде отворен, е този за извънредното положение. Ще предложим еднократна помощ на микропредприятията, а именно всички засегнати от ковид кризата и имат оборот, намалял с повече от 30%, да получат по една депутатска заплата в размер на 7000 лева. За останалите засегнати от пандемията и имат намалели обороти, ще предложим държавата да поеме процент от техните постоянни разходи. Идеята ни е да подпомогнем не само засегнатите от локдаун сектори, а всички претърпели щети", каза Манолова.

Според нея за най-засегнатите сектори като туризъм и транспорт трябва да се опростят половината от дължимите осигуровки, както и подкрепа за самоосигуряващите се лица.

Манолова посочи и че ще внесе забрана за внос на боклук в България.

"Обещахме и проект на решение за отнемане на привилегии на депутатите, министрите и други високопоставени чиновници. Ще има конкретни промени в закона за НСО. Смятаме, че не е редно да ползват автомобили ръководството на НС, шефовете на парламентарни групи, кмета на София... Също така ще бъдат отнети и персоналните автомобили на министрите и депутатите. Така ще им дадем възможност да се присъединят към градския транспорт", каза Манолова.

Тя поиска подмяна на състава на ЦИК и освобождаване на шефа на "Информационно обслужване". Освен това Манолова настоя и за промени в изборното законодателство, с които да се разреши електронното гласуване на българите в чужбина и да се въведе активна регистрация, с която от избирателните списъци да се премахнат т. нар. "мъртви души".

Бившият омбудсман обяви и че по линия за съдебната реформа ще търси за съвместни действия Демократична България и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

По повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска общи действия срещу концесията на Летище София, Манолова заяви:

"БСП ще имат възможност, както и останалите парламентарни групи, да подкрепят комисията по ревизията, която ще внесем още първия пленарен ден. Ще могат да направят предложения и кои още сделки да бъдат ревизирани. Смятаме да направим това, което те не успяха за 4 години, а именно да започнем с предложения за повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите. Така или иначе концесиите ще бъдат част от работата на комисията по ревизията."

Манолова обяви и че "Изправи се! Мутри вън" ще участва само в публични консултации с останалите политически сили, представени в НС.

"Съставянето на правителство е ангажимент на първите три партии", подчерта тя.

  Автор: offnews

Свързани статии