Актуално

На фокус

Манолова настоява за мораториум върху ноемврийските сметки за парно

Манолова настоява за мораториум върху ноемврийските сметки за парно

21.12.2020

news.bg

662


 

Високите цени за топла вода и парно за месец ноември отново събраха гражданите на протест. Под прозорците на Министерския съвет бившият национален обществен защитник и настоящ лидер на "Изправи се. БГ" Мая Манолова недоумява защо в година, в която цената на природния газ е по-ниска, хората трябва да плащат високи сметки за парно.

По-скъпата цена на парното с 50, 70 или дори 100 процента спрямо миналия ноември е необяснима. В момент, в който хората треперят за здравето си, за хляба и доходите си, този "предколеднен сюрприз" е напълно неприемлив, подчерта Манолова.

95 лева на мегаватчас била цената на парното през ноември миналата година, а сега е 82 лева.

Тя настоява от енергийния министър Теменужка Петкова да започне проверка на "Топлофикация София" и останалите топлофикационни дружества, както и да установи как са определени прогнозните количества енергия.

Манолова иска кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници да не се крият, а да си приберат чадъра, който са опънали над "Топлофикация София" и да наложат мораториум върху сметките на столичани, докато не приключи проверката. Бившият омбудсман иска гражданите да бъдат освободени от плащането на сметките за топла вода и парно, докато проверката не покаже, че по-високите сметки не са наред.

Мая Манолова призова премиера Бойко Борисов да разпореди на Фандъкова да се освободят хората от плащане на ноемврийските сметки и да се наложи мораториум. Докато не излезе проверката на столичната Топлофикация, сметки да не се плащат, категорична бе тя.

Манолова иска и от КЕВР да намали цената на парното, считано от 1 януари минимум с 10 процента. Нито една от прогнозите на КЕВР не се сбъдна за 6 месеца, а сега хората надплатиха над 14 700 000 лв. безлихвен кредит на столичната Топлофикация, посочи тя. 

Източник: news.bg

Свързани статии