Актуално

На фокус

Манолова иска ревизия на новоназначените шефове на държавни фирми

Манолова иска ревизия на новоназначените шефове на държавни фирми

26.04.2021

Втори фронт

3638


Депутати от "Изправи се! Мутри, вън!", начело с Мая Манолова, внесоха промени в Закона за публичните предприятия, с които назначенията в директорските бордове на държавни фирми, направени от ГЕРБ през последните дни, може да бъдат обявени за нищожни.

Конкурсите за назначения в управителни и контролни органи на държавни и общински предприятия не може да се обявяват и провеждат в рамките на 6 месеца преди датата на редовни пармалентарни избори, гласи специален текст в законопроекта.

Предлага се и назначени вече шефове да бъдат освобождавани при нарушение на това правило: "За вече назначените в рамките на 6 месеца преди изборите на 4 април 2021 г. договорите за управление и контрол се прекратяват и се провеждат нови конкурси", се посочва в преходните и заключителните разпоредби на закона.

"Обявяването и назначаването на конкурси след декември 2020 г. бяха направени при заобикаляне на духа на закона. Преобладаващият брой кадри, назначени от ГЕРБ вследствие на тези конкурси, са удобни хора, наградени за партийни или "други" заслуги", казват в мотивите вносителите от "Изправи се! Мутри, вън!". И настояват направените до момента партийни назначения да бъдат преразгледани и договорите за управление и контрол прекратени от органа, който упражнява правата на държавата в публичните предприятия.

Законът за публичните предприятия бе приет през 2019 г. като част от ангажиментите на България пред Брюксел и Европейската централна банка в процедурата по влизането ни в еврозоната. Идеята му е да гарантира обективни правила за управление на държавните и общинските фирми, включително и за назначаването на управителните и контролните съвети в тях.

След изборите обаче правителството в оставка и ГЕРБ ускориха конкурсите за набиране на членове на директорските бордове в държавните фирми. Както стана известно нови шефове с 5-годишен мандат има в държавната енергетика - БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”, "Минпроект". 

С хора, близки до ГЕРБ, са овладени и държавните фирми в земеделието - 6-те държавни горски предприятия, Напоителни системи, Агроводинвест, Сортови семена Елит, Земинвест и др. С нови директори са и държавните болници.

Първи за тези назначения заговориха от БСП и дори се възмутиха, че новите партии и ДПС не подкрепиха искането им възможно най-бързо да се наложи мораториум върху действията на правителството в оставка. Мораториум върху сделките, концесиите и назначенията на правителството все пак бе гласуван миналата седмица на 22 април.

Още същия ден стана ясно, че правителството в оставка е удължило преждевременно мандата на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, с което ги бетонира до 2026 г. Това се е случило ден преди да бъде гласуван мораториумът.

Нови назначения има и в оръжейните фирми, съобщава economix.bg. Иван Гецов запазва позицията си като изпълнителен директор на ВМЗ – Сопот. За независим нов член на борда и председател на СД е избран Иван Карабатаков – юрист, свързан с “Мултигруп”. Той бе и председател на СД на Национална спортна база. Останалите представители на държавата са Кристина Стоянова, Тихомир Иванов (бивш шеф на Летище София и синдик), юристът Георги Вълчанов. Стоянова (собственик на туристическа фирма) е съпруга на главния секретар на министерство на земеделието.

По-рано бе сменен бордът на “Кинтекс”, чийто директор остава Иван Гинчев. Останалите са Десислава Христова, Васил Ризов, Стефка Граматикова и Анита Великова, която по-рано е била в бордовете на ДКК и “Плод-Зеленчук”.

   Източник: СЕГА

Свързани статии