Актуално

На фокус

Макрон с видео отчет за здравословното си състояние (ВИДЕО)

Макрон с видео отчет за здравословното си състояние (ВИДЕО)

19.12.2020

Втори Фронт

189


Заразеният с Covid 19 френски президент Еманюел Макрон има кашлица, висока температура и се чувства изтощен. Той се намира в изолация в резиденция във Версай, а за състоянието му се грижи лекарят на Елисейския дворец, разказва изданието “Дейли мейл”.

В социалната мрежа Макрон пусна видео, за да успокои своите съграждани. В триминутния запис от телефона си, френският президент обяснява как се чувства и какво е състоянието мu. Макрон каза, че има същите симптоми като предния ден - "умора, главоболие, суха кашлица" и обещава всеки ден да дава отчет за развитието на болестта си. "Няма причина нещата да се развият зле", заяви президентът.

[video]

"Работя малко по-бавно заради вируса, но ще продължа да се фокусирам върху приоритетните въпроси, като борбата ни срещу епидемията, или например Брекзита", подчерта той.

Макрон призна, че може да се е заразил, защото за момент е проявил "небрежност" или просто е имал късмет. През последните дни френският президент имаше много срещи с правителствени ръководители от ЕС.

Според статистиката малко е вероятно Макрон да прекара тежко КОВИД-19. Той е относително млад (на 42), не пуши, няма наднормено тегли и има достъп до най-добрите медицински грижи - отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял вчера с Еманюел Макрон, за да му пожелае бързо възстановяване.

В същото време жертвите на коронавируса във Франция надхвърлиха 60 000. Здравното министерство съобщи за нови 610 смъртни случая, с които броят им достигна 60 229. 264 от починалите са се намирали в болница, в сравнение с 258 предишния ден. Други 346 смъртни случая са били регистрирани в домове за възрастни през последните три дни. Броят на новозаразените за последните 24 часа е 15 674, спад спрямо 18 254 вчера, но е повишение спрямо 13 406 нови случая, регистрирани предишния петък.

Здравните власти изразяват от няколко дни притеснение от новото увеличаване на броя на заразените, точно в навечерието на коледните и новогодишни празници.

Заради контакт с президента под карантина е и премиерът Жан Кастекс. Първата дама Брижит Макрон е в изолация в Париж, но тестът ѝ е отрицателен. Не се съобщават подробности за терапията на Макрон. Той е на 42 г. и в добро общо физическо състояние. Въпреки умората и температурата френският президент продължава да управлява чрез видеоконферентни разговори.

Свързани статии