Актуално

На фокус

Македонски историк: Зад политиката на София се крие неизживян империализъм

Македонски историк: Зад политиката на София се крие неизживян империализъм

05.02.2021

Mediapool.bg

496


Век и половина след раждането на Гоце Делчев целта на борбата му за "свободна и независима Македония с широки права за бедните" е постигната, но България ѝ отказва правото да го почита като свой национален герой, пише електронното издание на проправителствения скопски ежедневник "Слободен печат "в статия, озаглавена "Гоце Делчев е македонец и българите знаят това добре"

От редакцията отбелязват, че 149-ата годишнина от рождението на революционера е отбелязан "в атмосфера на разгорещени отношения с България и голямо вътрешно разделение между правителството и опозицията".

"Въпросът стигна дотам, че официална София изнудва Скопие да приеме, че Гоце Делчев е българин, че той се е обявил за такъв и това трябва да бъде записано в македонските учебници по история. По тази тема македоно-българската комисия кръстосва саби цяла година без никакъв напредък, а "протегнатата ръка" от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, които предложиха Делчев да бъде честван като общ герой, също не помогна", пише изданието, цитирано от агенция "Фокус".

Последният опит на комисията да обсъди честването на Делчев беше на 4 декември, няколко дни преди ветото на България за началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, когато съпредседателите Драги Георгиев и Ангел Димитров заявиха, че е постигнат "нулев напредък", насрочвайки следващата среща за 25 и 26 февруари.

За нашите историци няма дилема кой и какъв е бил Гоце Делчев, но и какво се крие зад "българската история". Историкът Владо Поповски се съгласява с много негови колеги, че зад политиката на София се крие неизживяният империализъм и оценява, че "тепърва ще имаме проблеми с тях".

"Безспорно е, че Гоце Делчев е македонец, който се е борил и е загинал за независима Македония. По времето, когато той е роден и образован, документите за раждане и образование се издават само от Българската екзархия, Гръцката патриаршия или от сърбите. По това време в Османската империя населението получава документи по система, при която разделението на населението е било според религията, а не според етническата принадлежност. Делчев, който се е обучавал в български училища, е могъл да получи само български документи, като българин. Тази система се илюстрира от факта, че докато султанът не признава сръбските училища, в Стара Сърбия населението е регистрирано като българско или гръцко, а не като сръбско! В България има мит за Гоце Делчев, за голямото му значение, въпреки че той винаги се е борил само за Македония, като македонец", казва Поповски пред "Слободен печат".

Той вярва, че българите няма да се откажат от политиката си към Северна Македония и казва, че единственият шанс за европейска интеграция на страната се крие в самия ЕС.

"Няма да има справедливост, докато решенията в ЕС се вземат с консенсус и една държава може да наложи вето. За нас можем само да се надяваме, че ЕС ще се увери, че преговорите за членство не са обусловени и не пречат на въпросите за идентичността. В името на нашата европейска интеграция можем да се договорим с българите за съвместно честване на характера и делото на Гоце Делчев, без да влизаме в подробности за това кой как гледа на него – за нас той е македонец, който се е борил за Македония , за тях е българин, който се е борил за България, и това е всичко. Това няма да притеснява никого, ако на карта е заложено влизането на Македония в ЕС. Но за тази цел не трябва да се приема изнудването, че македонският език е само български диалект или нещо, което е свързано с македонската идентичност", казва Поповски.

Той илюстрира твърдото отношение на България с факта, че по Време на възраждането, през 1865 г., България се опитва да превърне турците в славяни със сила.

"Например мюфтия Мехмед Дервишов по това време е кръстен на Светослав Духовников. Ако случаят беше такъв при турците, които са от друга религия, какво би могло да се очаква по това време за отношението към македонците? Не очаквам агресивната им политика да приключи. Виждаме, че те смятат, че не са дали достатъчно аргументи за позицията си и се готвят да спорят пред новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън", посочва Поповски.

Той заключава, че спорът трябва да се води въз основа на документите и че в България има такива, които признават македонската националност и уникалност.

Свързани статии