Актуално

На фокус

Лют скандал при дебата за мораториума! Нинова към Йордан Цонев: Кой си ти да командваш БСП?

Лют скандал при дебата за мораториума! Нинова към Йордан Цонев: Кой си ти да командваш БСП?

22.04.2021

Втори фронт

6915


Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в остър дебат с Йордан Цонев от ДПС относно законопроекта за мораториум за отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници, назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

„Кой си ти, за да командваш БСП? Вие можете да командвате вашата група, но не и в БСП“, каза Нинова на Цонев.

„Онзи ден, пред всички камери и пред ръководството на БСП с мен се проведе арогантен и нахален разговор“, заяви тя.

Председателят на БСП обясни, че Цонев й е предложил да оттегли предложението си за мораториум. По нейни думи той е казал:

„Ще те подкрепим след 1 седмица, защото има много обществени поръчки, както и концесии на плажове.“

В своя защита, днес по време на пленарното заседание, Цанев заяви:

„Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Нинова. Те бяха свързани със служебния кабинет и бяха свързани с това, което говорих днес отпред. Не съм изненадан от това, какво се случва. А, кой си ти ми беше казано, когато слязох и казах, че ми е дошло дотук да ми се карат на тази трибуна“, отбеляза още той.

Цонев припомни на Нинова, че „сега и веднага има само вкъщи“.

Преди това относно позицията на ДПС Нинова заяви:

Онзи ден предложението на БСП за България е било противоконстиционно. Днес вече не е противоконституционно, с новото предложение с което се увеличават казусите, в които НС ограничава изпълнителната власт.

Нинова  отбеляза, че „миналата седмица е било противоконстиционно, когато са били 3 ограничения, днес вече не е когато са вече 7“.

Депутатите в крайна сметка наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка. „За“ гласуваха 151 народни представители. Във фокуса на обсъжданията попаднаха продажбата на държавни и общински болници, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно участие. Предложенията за мораториум са внесени от БСП и „Изправи се! Мутри вън!“, а целта е отиващото си правителство да не може да подписва договори за отдаване на концесии, продажба на държавни и общински болници и за назначения в държавната администрация.

В парламента си разменяха концесии и предложения за тях. Целта ни е моделът Борисов да бъде променен до край. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за мораториум върху последните решения и назначения на кабинета „Борисов 3“. Ако не се промени този модел, чиновниците надолу щели да саботират процеса. За пример тя посочи, че властта се окопава и това се вижда при назначенията на шефове на болници. „Думи много в тази зала, дела трябват“, заяви Нинова от парламентарната трибуна.

Мая Манолова, чиято ПГ също внесе такива предложение, обясни, че след изборите кабинетът ударно пристъпил към раздаване на концесии и пари. Те счупиха своеобразен рекорд и се превърнаха в комисия по трудоустрояване, смята лидерът на „Изправи се.бг“. 71 нови кадри са започнали работа в последните дни. Ние действаме, подчерта тя. Групата внася проект за ревизия на партийните назначения.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии