Актуално

На фокус

Любомир Каримански, ИТН: Има съмнения как ББР управлява активите

Любомир Каримански, ИТН: Има съмнения как ББР управлява активите

23.05.2021

Втори Фронт

708


„Притеснен съм от случващото се в Българската банка за развитие (ББР). Притеснителна е такава концентрация на кредити в банка с отделен закон и в банка, която би трябвало да има достатъчно добри механизми за надзор. Тази концентрация може само да направи връзка с политическия елит, който седи най-отгоре - върху плоскостта на една пирамида, обърната с острието надолу“. Това коментира пред БНР Любомир Каримански от „Има такъв народ“, съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург.

Той поясни, че политическият риск е един от най-силно влияещите върху бизнеса и върху всичко останало, което може да сложи стоп на определени сектори в икономиката.

„Притеснително е, че капиталът на банката е увеличен достатъчно много. Трябва да е ясно как се изразходва този капитал. Притеснително е, че ефективността на банката през 2019 година е по-ниска от средната за целия банков сектор. Това буди съмнение как ББР управлява активите и как те достигат наистина до малкия и до средния бизнес... Необходимо е да се види какви са членовете на Надзорния съвет на банката. Там има хора, които никога не са били в банковия сектор“.

В предаването „Неделя 150“ Каримански коментира и темата с НАП:

„Възниква въпрос как е гарантирана ефективността на работата на Агенцията. Обвързването на риска влияе върху дейността и ефективността на една такава агенция. Не съм далече от мисълта, че е разпъван достатъчно просторен чадър върху доста от фирмите, за да бъдат направени тези отписвания“.

По темата за изборите той поясни, че ИТН има за цел да спечели първото място и разясни защо партията не е опитала да състави кабинет.

„Добре ли би било да се изгради фундамент на нова къща, която трябва да има добри основи, върху едни плаващи пясъци... Има принципни неща, без които не може да се направи добра основа“.  

Интервюто с Любомир Каримански можете да чуете в звуковия файл на БНР.

Свързани статии

Левицата