Актуално

На фокус

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков: Питам министър Кирил Петков защо мълчи на тема кредитиране от ББР за „Булгартрансгаз“ - 150 млн. лв., за които няма санкция от КЕВР

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков: Питам министър Кирил Петков защо мълчи на тема кредитиране от ББР за „Булгартрансгаз“ - 150 млн. лв., за които няма санкция от КЕВР

22.07.2021

Втори фронт

1097


Питам министър Петков защо мълчи на тема кредитиране от ББР за „Булгартрансгаз“ - 150 млн. лв., за които няма санкция от КЕВР. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . „Благодаря на Иван Великов за успешната ни кампания във Варна и региона. Това беше кампания със сърце – обърната към хората и със стремеж да се покажат решения. Варна е ключов регион за страната. В ситуацията, в която сме – пред провал на туристическия сезон благодарение на неадекватните действия и бездействия в Европа като цяло, мисля, че Иван Великов успя да покаже човешко лице и воля и управленски качества и отговорност“, посочи Петков.

„Нашето разбиране е, че вече закъснява един дебат за 8-10 приоритета, които обединяват, а не разделят. Приоритети, които могат да гарантират разположеност във времето, могат да гарантират общи позиции, политическа воля за тяхното решаване и персонален състав, който да ги реализира. Сред тези приоритети на първо място е Планът за възстановяване, за който не се говори нито по време на кампанията, нито сега, зелената сделка, за която институциите и политическите партии също мъчват. Виждаме какво прави Германия, какво прави и Франция. На трето място е енергийната сигурност в България Ние предупреждаваме от години
За ситуацията във въглищните централи, Никой не иска да ни чуе и тя вече е катастрофална. Вредните емисии достигнаха 70-80 евро на тон и това е непосилно за джоба на българския гражданин./ Тези вредни емисии плащаме ние на „Марица 1“ и на „Марица 3“ според договора, който ни дари Иван Костов, продавайки тези централи. Това е един човек с изключителен принос за липсата на държавата в енергетиката и икономиката“, каза още Петков.

„Ние като нация имаме навика да си избираме тези, които съсипаха енергетиката, образованието и други.
Това са три приоритета, към които трябва задължителни да добавим здравеопазването. Здравето на българина продължава да е търговия“, заяви Петков.

„Няколко неща в енергетиката плашат, отвращават и показват безгръбначието на това явление, което в момента е министър на енергетиката. Той се държи все едно „Булгартрансгаз“ са му портмоне и като човек на ръчно управление от „Ай Си Джи Би“. Такова безсилие и безгръбначие, каквото това същество демонстрира, не съм допускал, че може да има. Той е безлично, безгръбначно същество, взимащо министерска заплата и ползващо служебен автомобил, нищо повече. Той даде срок до 9 юли на БЕХ да уволнят ръководството на „Булгартрансгаз“. Нищо не се случи“, посочи той.

„Публично сме говорили много пъти за осакатяването на проекта Комотини - Стара Загора, от който са отрявани две звена за около 9 млн. евро, но стойността на проекта продължава да е същата. Разполагам със запис, в който от името на ръководството на „Ай Си Джи Би“ е притискана българска медия с въпроса "При какви условия бихте свалили еди кой си материал?". Материалът е наш и те, хората отразяват пресконференция и получават отговора, че това е неприлично. Този материал не виждам смисъла да го предоставям на български институции, защото ако премиерът и президентът не знаят, толкова по-зле за тях. Затова ще го предоставя на европейски институции. В телефонен разговор една медия по най-вулгарен начин е мачкана. И няма защо да го предоставям нито на премиер, нито на президент, защото това е тяхно творение“, заяви Петков.

„Същата катастрофа е в Министерството на икономиката. Питам министър Петков защо мълчи на тема кредитиране от ББР за „Булгартрансгаз“ - 150 млн. лв., за които няма санкция от КЕВР. Имам основание да смятам, че в следващите дни на „Булгартрансгаз“ ще бъдат наложени ефективни санкции в порядъка на около 400 000 лв., които ще платим ние, защото те ще бъдат вкарани в цената на газа. Трябва да си дадем ясна сметка, че за това ясна вина и отговорност има министърът на икономиката. Той си мълчи за тези кредити. Какво е неговото мнение, че ББР е дала кредит от 40 млн. на "Топлофикация София". Той е пряк съучастник към тези груби нарушения. От 40 дни ръководният екип е вътре и практически управлява кредитния портфейл на банката и ако министърът на икономиката продължава да лъже, освен участник в грабежа, е и подъл лъжец. Това че тези неща не достигат до някои етажи на властта, е проблем на властта, а не на обществото. Тези неща обществото ги вижда“, допълни той.

    Източник: m.fokus-news.net

Свързани статии

Левицата