Актуално

На фокус

Лекар в Йоханесбург: Омикрон не предизвиква загуба на обоняние

Лекар в Йоханесбург: Омикрон не предизвиква загуба на обоняние

30.11.2021

Втори фронт

746


Новият вариант Омикрон, регистриран първо в Южна Африка, се разпространява във все повече страни. 

"Положението в Южна Африка е спокойно, президентът ни помоли да не се поддаваме на паника, да продължим да спазваме универсалните мерки. В Южна Африка носенето на маски е задължително от 3-годишна възраст. Училищата не са затворени, но скоро ще завърши учебната година", заяви пред Bulgaria ON AIR педиатърът д-р Нели Стойкова, която работи в Йоханесбуг.

"В 22 часа заведенията спират да работят, не се сервира алкохол, в 23 часа персоналът си тръгва, за да се прибере до полунощ. По-голямата част от жителите на Южна Африка спазват противоепидемичните мерки", обясни д-р Стойкова.

Педиатърът заяви, че за първи път информация за Омикрон е стигнала до тях на 24 ноември. В Южна Африка той вкаран от пътник, дошъл от Ботсвана.

"Има няколко важни въпроса - какъв е този щам, по какво се различава, как ще протича клиничното заболяване. Важно е дали тестовете, които имаме, ще бъдат достатъчно добри за диагностицирането на новия щам. Също така предстои да разберем дали съществуващите ваксини ще бъдат достатъчно ефективни", заяви д-р Стойкова.

"Учените смятат, че тя ще бъде под егидата на Омикрон. Този вариант се разпространява много бързо, има доста заболели. До момента нямам случай на дете с Омикрон. Данните до момента показват, че този вариант протича по-леко - с висока температура, болно гърло, суха кашлица. Няма случаи на загуба на вкус и мирис, повечето установени случаи са на млади хора", сподели впечатленията си д-р Стойкова.

  Източник: dnes.bg

Свързани статии