Актуално

На фокус

Лечението на онкоболни деца е под риск

Лечението на онкоболни деца е под риск

20.07.2022

Втори Фронт

63


Деца с онкологични заболявания може да останат без животоподдъжращи лекарства. Заради административни неуредици здравната каса не може да плаща за така наречената off-label употреба на определени медикаменти.

Става въпрос за случаи, в които определено лекарство се използва за лечение на заболяване, което не е включено в кратката му характетистика, но има доказано добър ефект за пациентите. Терапията е скъпа, прилага се под строг лекарски контрол и често е единствената възможност за лечение.

Доскоро здравната каса плащала лечението на децата, но се оказало, че това е незаконно. Здравното министерство и касата търсят спешно решение на проблема.

"В мометна има само задържане на част от документите докато решим този проблем. Смятам, че в рамките на 20 дни проблемът ще бъде решен.", заяви проф. Петко Салчев- управител на НЗОК.

"Няма да поставим децата в риск. Това, което сме забелязали, е едно несъвършенство в законодателството и сме предприели мерки то да бъде оправено.", увери здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.

Източник: БНТ

Свързани статии