Актуално

На фокус

Лавров призова Пекин да ограничи употребата на долара

Лавров призова Пекин да ограничи употребата на долара

22.03.2021

Втори Фронт

1006


Руският външен министър Сергей Лавров започна в понеделник посещението си в Китай с призив към Москва и Пекин да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи, за да се противопоставят на това, което той нарече "идеологическата програма" на Запада, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Първите дипломати на Китай и Русия Ван И и Сергей Лавров. Снимка: архив

Очаква по време на двудневната визита в Китай Сергей Лавров да проведе разговори с китайския си колега в момент, когато връзките на двете страни с администрацията на американския президент Джо Байдън са силно обтегнати. 

В петък американски и китайски висши представители приключиха "трудни и директни" преговори в Аляска, както и определи Вашингтон, докато руският посланик в САЩ пристигна в Москва в неделя за консултации, след като Джо Байдън каза в интервю през миналата седмица, че смята, че президентът Владимир Путин е убиец. 

Русия също така е подготвена за нов кръг от американски санкции заради това, което според Вашингтон е намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г., което обаче Москва отрича, напомня Ройтерс. 

В разговор с китайски медии преди началото на посещението си в азиатска държава Сергей Лавров заяви, че Москва и Пекин са принудени да се развиват независимо от Вашингтон, за да осуетят опитите на САЩ да ограничат тяхното технологично развитие. 

"Трябва да намалим санкционните рискове чрез засилване на нашата технологична независимост, като преминем към плащания в националните ни валути и в глобалните валути, които служат като алтернатива на американския долар", каза Лавров, според стенограмата от негово интервю, публикувана в понеделник преди началото на визитата му в Китай. 

"Трябва да се отдалечим от използването на международни платежни системи, контролирани от Запада", посочи още той. 

Историята показва, че санкциите на западните държави срещу Русия не работят, но ходът на историята не може да бъде променен, заяви още Лавров, цитиран от БНТ. 

"Този маниер, за съжаление, се утвърди в САЩ. Започна още по времето на президента Обама, продължи през 4-те години, в които Тръмп управляваше в Белия дом. И сега наблюдаваме същите инстинкти, които проявява новата администрация. Това, че санкциите не водят до нищо добро се вижда от отношенията с Евросъюза, който тръгна по същата пътека - обяви санкции срещу Русия по измислени причини", коментира руският министър на външните работи. 

Преди неговото посещение китайският държавен вестник The Global Times предположи, че визитата на Лавров е знак за това как тясната координация между Китай и Русия ще компенсира въздействието на това, което изданието нарече "създаване на проблеми от страна на САЩ". 

"Времето на визитата на Лавров е достойно за отбелязване, тъй като означава, че Русия е първата страна, с която Китай споделя информация и мнения по ключови въпроси след комуникацията "лице в лице" между Китай и САЩ през миналата седмица", се посочва още в китайският официоз.

Източник: Glasove

Свързани статии