Актуално

На фокус

Лавров попиля Гешев: България реши да надмине Чехия за взривовете. Частни лица търгуват с оръжия и боеприпаси

Лавров попиля Гешев: България реши да надмине Чехия за взривовете. Частни лица търгуват с оръжия и боеприпаси

28.04.2021

Втори фронт

706


Русия реагира мигновено след днешното изявление на главния прокурор Иван Гешев, че се разследва руска следа в няколко взрива у нас.

„Времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения“.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров. От изказването му се усеща, че знае повече, отколкото казва.

Той отбеляза, че българската страна не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите, в които са заподозрени руснаците, съобщи руската дипломатическа мисия пред кореспондента на ТАСС в София.

По-рано в сряда говорителката на главния прокурор на България, Сийка Милева, заяви, че прокуратурата подозира шестима руснаци в организирането на четири експлозии в оръжейни заводи в страната между 2011 и 2020 г., където се съхраняват продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, съобщава ТАСС.

„Мога да допусна, че Европейският съюз трябва да се погрижи за ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че някои частни предприемачи участват в търговията с оръжие, съхранението на оръжия, боеприпаси.

Европейският съюз въпреки това трябва да отговори на въпроса, който зададохме, и който се заключава в това да каква степен Европейският съюз контролира изпълнението от своите членове на задълженията по различни документи в областта на търговията с оръжие“, каза Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Руският външен министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения.

„Едва сега, след като Чехия осъзна събитията от 2014 г., българската страна реши да надмине чехите и да разгледа много по-дълбоко в историческа ретроспектива какво се е случило, но по някаква причина не са го направили публично достояние „, каза министърът.

Българската страна не е информирала руското посолство за разследването на експлозиите, за които са заподозрени руснаците, съобщи руската дипломатическа мисия пред кореспондента на ТАСС в София. „За допълнителна информация във връзка с разследването на това престъпление българските правоприлагащи органи не са подали молба до руската страна и не са информирали за хода на разследването“, заяви руското посолство.

Според версията на българската прокуратура покушението срещу Гебрев е извършено между 28 април и 4 май 2015 г., а експлозиите в оръжейните складове са станали през ноември 2011 г., две през 2015 г. и едно през 2020 г., добавя ТАСС.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии