Актуално

На фокус

Кутев: Стъки, „Ипон“ и финансов директор на „24 часа“ са вземали милиони от Министерството на спорта ДОКУМЕНТИ

Кутев: Стъки, „Ипон“ и финансов директор на „24 часа“ са вземали милиони от Министерството на спорта ДОКУМЕНТИ

16.06.2021

Втори фронт

9416


Поредна злоупотреба разкрива служебното правителство на Стефан Янев. Те са се случвали в спортното министерство, доскоро под контрола на Красен Кралев от ГЕРБ. Оказва се, че ведомството е дало на четири неправителствени организации 5 милиона лева. Изплува неправителствената организация на ММА боеца Станислав Недков - Стъки. Голям бенефициент е и карате клуба, създаден от бившия премиер Бойко Борисов - ”Ипон”.
Съмненията за злоупотреби изнесе служебният спортен министър Андрей Кузманов. Според него въпросните милиони са били раздадени за последната една година. Те са отишли в НПО-та, свързани със спорта, като обезпокоителното е, че голяма част от средствата са насочени към три организации, зад които стои едно и също лице.

Фирмите печелят почти една и съща сума от 670 000 лв.

Възложени са експертни проверки, съобщи пред журналисти министър Кузманов.

Основните играчи в тези програми са качени на сайта на министерството на спорта. Те са почти едни и същи и те печелят програмите, каза Кузманов.

"От 2017 г. около 2 милиона лева са заделяни за тези програми, много интересно, че за тази година са заделени 5 450 000 лв. В момента в хазартния бизнес в България има само един играч, а когато е имало и доста други играчи, са били по-малко парите", каза Кузманов.

“Със заповед на министър Кралев е обявен конкурс на 12.01, който е прекратен на 27.01. Интересно кратък срок за много сериозни теми и пари. Самият конкурс не е направен по правилата - без външни оценители и без критерии за участие. Прави впечатление, е че, има организации, които са класирани, а имат същите недостатъци като отхвърлените кандидатури. Пълен субективизъм. По една от темите в тези конкурси участват четири фирми, които печелят почти една и съща сума. В три от фирмите се вижда, че има свързани лица”, обясни още министърът.

Националната стратегия за младежта и спорта 2021-2030 г. не е приета. В много кратък срок министерството е изготвило проекта за тази стратегия и тя е раздадена на министерствата за одобряване.

“Става дума за пари, които би трябвало да са дадени за младежки дейности за превенция на хазарта и наркотичните зависимости. Програмата работи от 5 г. Интересните неща са, че има идентични фирми, които печелят еднакви проекти. Всички проекти, които печелят тази година, са печатани на един и същи принтер, толкова са сходни. Раздадени са преди избори едни 5 милиона и то по меко казано съмнителен начин. Три от фирмите са свързани с едно лице, което се нарича Петър Коларов. Той работи в една медия”, обясни Антон Кутев пред журналисти.

Справка показва, че Коларов работи като финансовия директор на Медийна група “24 часа”. Сдружения, зад които стои именно Коларов са добре рекламирани в медиите. Става дума за Фондациите “Евроскок“, “Повече от дом“  и “Спортен клуб А-ТЕАМ“. Въпросните три сдружения са спечелили по 675 хил. лева от Министерството на младежта и спорта, както става ясно от документи, налични на сайта на ведомството. ВИЖТЕ ТУК

“Един от спортните клубове, които през цялото време са били финансирани като спортни клубове са свързани със Станислав Недков - Стъки. Взимал е по 200 хил. лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая и като неправителствена организация. Като направим сметката - над 1 милион лева е финансирането, което Стъки е получил. Така може да разберете защо протестира пред Президентството, а не пред Министерството на спорта. Очевидно е добре платен, поне така виждам”, обясни още Кутев.

Впечатление прави, че един от големите бенефициенти по тези програми е спортен клуб “Ипон”, основан от бившия премиер Бойко Борисов. Карате клубът е създаден през 1995 г. Тогава негов президент е именно лидерът на ГЕРБ. През 2001 година президент на клуба става Александър Славков, а Бойко Борисов остава почетен председател. Като такъв той фигурира на интернет сайта на организацията и до днес.

   Източник: frognews

Свързани статии