Актуално

На фокус

Кутев: Изпратили сме искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери

Кутев: Изпратили сме искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери

14.08.2022

Втори Фронт

118


Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че са изпратили искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери за втечнен газ и той ще бъде удължен.

„Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани. Трябва да се вземат мерки веднага. По всички данни, които имаме, газ има до края на септември. Това е месец и половина напред. Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината е изключително важно. Ние сме в криза“, добави той.

Кутев заяви още, че до момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка.

„Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени. Заедно с това направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ“, каза още говорителят на правителството.

Той добави, че не са се отказали от американските танкери.

“Няма реваншизъм в това, което правим. Правителството трябва да може да си свърши работата. Никой не е женен за поста си и няма да остане на него докрай. Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации“, допълни Кутев.

Това да няма газ е огромен проблем и приоритет. Създадохме Щаба, за да решаваме проблемите един по един. Приоритет е интерконекторът с Гърция да заработи. Надявам се много бързо да има документи. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев в ефира на Би Ти Ви.

По думите му са поискали данни от работотадетелите у нас, които работят на газ, за да се търсят начини за покриването на нуждите им.

"Стремим се всичко, което има до момента да бъде потвърдено. Обявяваме търг до края на годината, за да търсим най-добрата цена. Не сме се отказали от танкерите с втечнен газ. Оказа се, че в "Булгаргаз" има огромна финансова дупка", каза Кутев.

Ще се използват всички механизми, категоричен бе той.

„Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври, е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени.

Направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ“, каза още говорителят на правителството.

Кутев каза, че са изпратили искане за удължаване за срока за офертата за американските танкери за втечнен газ.

"Решение за "Газпром" ще вземем след като сложим на масата всички възможни варианти и искаме да въвлечем в него и работодателите, и синдикатите. Ще дадем варианти. Ще вземем това решение заедно с гражданите.

Надявам се ограничения в потреблението да не бъдат налагани отвъд това което ЕК вече е предложила като вариант. Компенсациите са задължителни. Безспорно трябва да се подпомогнат предприятията, но и групи в обществото, които трябва да бъдат подпомогнати. В рамките на този бюджет ще направим всичко възможно да подпомогнем най-слабите слоеве от населението и бизнеса, каза Кутев.

Не усещаме и не очакваме подкрепа от другите политически формации, категоричен е Кутев и допълни, че те няма да влязат в политическата битка. Ние ще подготвим изборите. Нямаме политическа партия и ще се стремим да се максимално безцветни, каза Антон Кутев.

Бойко Рашков си е поизпуснал нервите, коментира той въпроса на бившия вътрешен министър: стоим ли още на позицията "Мутри вън?". "Няма реваншизъм в това което правим. Търсим хората, които могат да свършат работа", каза Кутев.

Г-жа Нинова и сега го прави, отговори той на въпрос подготвени ли са, че може да бъдат обвинени, че с действията си са повлияли по някакъв начин на избирателите.

Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации“, допълни той.

Няма да влезем в политическите битки и ще бъдем максимално политически неангажирани, увери той.

Свързани статии