Актуално

На фокус

Кунчев: Маймунската шарка вероятно тръгва в Европа от парти на хомосексуални мъже

Кунчев: Маймунската шарка вероятно тръгва в Европа от парти на хомосексуални мъже

01.06.2022

Втори Фронт

5934


„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му е малко вероятно да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване.

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по- тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения,  продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване на маймунската треска“, обясни доц. Кунчев.

Кунчев напомни, че заболяването е познато от 60 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

На Балканите се говори за едни случай – в Словения, едва ли ще се наложи масова ваксинация, коментира главният епидемиолог на държавата.

„Нщо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни епидемиологът.

Относно коронавирус доц. Кунчев коментира, че най-застрашени продължават да са хората, които не са ваксинирани. Според него на този етап не е необходима четвърта доза от ваксините.

Източник: бТВ

Свързани статии