Актуално

На фокус

Кунчев: Числата се покачват, идват южноафриканския, бразилския и нигерийския коронавирус

Кунчев: Числата се покачват, идват южноафриканския, бразилския и нигерийския коронавирус

05.03.2021

Втори Фронт

1028


14-дневната заболеваемост у нас върви нагоре основно заради британския вариант на коронавируса. След него идва обаче и южноафриканския, бразилския, и много тревожния нигерийски вариант. Дали ще има върхове на заболеваемостта зависи само от нас, коментира главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинка на здравния министър.

„Който ни обвинява в насаждане на страх и психоза, нека отговори на това каква е цената да премълчаваш истината“, коментира той.

14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 хиляди. България е на 18 място в ЕС и пето на Балканския полуостров.

„Най-засегната страна в ЕС е Чехия. Ако наложим техните данни на България, щяхме да имаме над 12 хиляди случаи у нас. Възможно ли е – да, както в други държави. Дали ще стигнем тези върхове в тази трета вълна зависи от всеки дали ще спазва мерките или не“, каза още доц. Кунчев.

„Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяването на пандемията в тези места“, обяви здравният министър.

„Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски вариант на вируса“, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев.

„Вчера на съвещанието при министър-председателя проф. Кантарджиев потвърди тази информация. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а именно на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с новия вариант на този вирус“, уточни здравният министър.

Изминаха няколко дни от разхлабването на мерките срещу коронавируса у нас. На 1 март бяха отворени заведенията и игралните зали, което дойде като глътка въздух за бизнеса.

Ангелов отново направи емоционално признание, че много хора вече са се срещнали с вируса

„Много по-голям е страхът, който идва отвън – от неверните новини, фалшивите сайтове, конспиративни теории“, каза с огорчение той и подчерта, че „всеки ден се борим с лъжи“.

„Страхът отвън е този, който налага всеки един от нас да вярва на сайтовете, телевизиите и медиите, които разпространяват истината. Именно за това всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е – без да я шлайфаме“, увери Ангелов.

  Автор: onovini.eu

Свързани статии