Актуално

На фокус

Културният министър настоява ГЕРБ да напусне офиса си в НДК, а от ГЕРБ: това е репресия

Културният министър настоява ГЕРБ да напусне офиса си в НДК, а от ГЕРБ: това е репресия

26.09.2021

Втори Фронт

3343


Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. Това каза пред bTV служебният министър на културата Велислав Минеков. По думите му преди години партията на Бойко Борисов е "превзела със сила" няколко етажа от сградата. "НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява етажите за отпаднала полза и ги дарява на партията си. Оттогава няма лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК. Защото и НДК трябва да се спасява и ще разчитам на новия борд за това. Искам си наема", посочи Минеков.

НДК ЕАД не притежава 16-ия и 17-ия етаж на Административната сграда на двореца, защото още на 28 декември 2009 г. те са извадени от тогавашното ТПО НДК поради отпаднала необходимост. Това обяви държавното предприятие през юни. "По отношение на офисните площи, които се ползват от ПП "ГЕРБ" в административната сграда ПРОНО на НДК с решение № 986/28.12.2009 на МС, 16 и 17 етаж на административната сграда на НДК се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО "НДК". В резултат на това от 2009 г. НДК няма отношение към тези площи", пишеше в позицията на дружеството.

Тогава от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че от декември 2009 г. офисите са прехвърлени към областна администрация София-град и през годините партията е плащала наем на нея. Преди тази промяна партията не е ползвала офиси в административната сграда, добавиха оттам. В последната година партията ползва офисите безвъзмездно, след като на 12 февруари 2020 г. бе взето решение от кабинета "Борисов" ГЕРБ да ползва безплатно централата на партията в центъра на София за срок от 10 години. Партията получи помещенията безплатно заради законовите промени, даваща това право на парламентарно представените партии, както и получилите над 1% от гласовете на последните избори за депутати. Мотивът за тази промяна бе, че тогава партийната субсидия беше намалена от 11 на 1 лев на глас и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си из страната. Само няколко месеца по-късно обаче субсидията бе увеличена от 1 на 8 лева, но текстът за безплатните офиси остана.

"Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата", коментираха от ГЕРБ. "Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия. От ГЕРБ отправяме публично няколко въпроса към президента, назначил служебния министър: Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от централата си? С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? Г-н Радев, почтено ли е", се казва в позицията на ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

Според партията на Борисов Минеков лъже и ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК. От 2010 до февруари 2020 г. ГЕРБ плаща наем на Областната управа.

Към прокуратурата

Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. "Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице", посочи той. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

"Имаме хотел на Черноморец, който със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн", каза още министърът. "Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за "Ларгото", има и още, например "Яйлата", "Квадрат 500", допълни Минеков.

Източник: в. “Сега”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания