Актуално

На фокус

Криза тресе правителството на талибаните

Криза тресе правителството на талибаните

15.09.2021

Втори фронт

415


Спор между лидерите на талибаните избухна само няколко дни след създаването на временно правителство в Афганистан, предава Би Би Си. Съобщава се, че привърженици на две съперничещи си фракции са стигнали до сблъсъци в президентския дворец в столицата Кабул. Спорът се фокусира върху това чий е приносът за победата над САЩ и как властта трябва да бъде поделена. Талибаните отрекоха официално съобщенията, че в средите им цари неразбирателство.

Би Би Си припомня, че новият временен кабинет се състои от висши фигури, някои от които се издирват за терористични атаки срещу американските сили през последните две десетилетия. За спорът между талибаните стана ясно, след като един от съоснователите на движението и заемащ длъжността вицепремиер, мола Абдул Гани Барадар, изчезна от полезрението на обществото. Веднага се появиха спекулации, че вероятно е бил убит.

Член на талибаните, базиран в Катар, и лице, свързано с възникналия спор, също потвърдиха, че в края на миналата седмица е избухнал скандал в средите на талибаните, тъй като Барадар е останал недоволен от структурата на временното  правителство. Съобщава се също, че спорът произтича от разделения относно това кой от талибаните трябва да поеме заслугата за победата си в Афганистан. Барадар смята, че акцентът трябва да бъде поставен върху дипломацията, осъществявана от него и приближените му, докато членовете на мрежата "Хакани", която се ръководи от Сираджудин Хакани, новият министър на вътрешните работи на Афганистан, казват, че победата е постигната чрез битки.

Барадар беше първият лидер на талибаните, който общува директно с американски президент, като проведе телефонен разговор с Доналд Тръмп през 2020 г. Преди това той подписа споразумението от Доха за изтеглянето на американските войски от името на талибаните. Междувременно мощната мрежа ''Хакани'' е свързана с някои от най-жестоките атаки, които са се случили в Афганистан срещу афганистанските сили и техните западни съюзници през последните години. Фракцията е определена от САЩ като терористична организация.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания