Актуално

На фокус

КРИЗА: Над 12 хил. деца в София остават извън детските градини и ясли

КРИЗА: Над 12 хил. деца в София остават извън детските градини и ясли

29.05.2021

Втори фронт

602


12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено в събота.

След първото класиране в началото на месеца без места останаха 10 252 малчугани. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на много деца бяха елиминирани преди първото класиране и са били направени преди второто.

Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях искат да се преместят, т.е. те вече имат място в ясла или градина. Класираните са 906, сочат официалните данни на общината. Това означава, че извън градини и ясли засега остават 12 314 желаещи, пише „Сега“.

Заради резултатите след първото класиране родители и опозицията в София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Тя пък се опита да прехвърли отговорността за нерешения проблем на районните кметове от „Демократична България“, които са начело на едни от най-засегнатите райони.

Миналата седмица новият зам.-кмет Мирослав Боршош излезе с предложение за двойно увеличаване на компенсациите за родителите на неприетите деца. За целта обаче поиска помощ от служебния кабинет, който отхвърли идеята и нарече това опит общината да прехвърли отговорността за проблема върху държавата.

   Източник: eurocom

Свързани статии

Левицата