Актуално

На фокус

Кристиян, който помля колата на Милен Цветков каза версията си пред съда...

Кристиян, който помля колата на Милен Цветков каза версията си пред съда...

21.01.2022

Втори Фронт

11119


На 4 март започват финалните пледоарии по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков. Близо два часа подсъдимият Кристиян Николов даваше днес обяснения за случилото се на 19 април 2020 г. и за първи път разказа пред Софийския градски съд своята версия за причините за тежката катастрофа.

23-годишният мъж е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ. Наказанието за това престъпление е затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Днес Кристиян Николов каза, че няма конкретен спомен за момента, в който е ударил автомобила на телевизионния водещ, защото малко преди това е загубил съзнание. Отрече да е употребявал наркотици.

На следващия ден разбрал, че загиналият е Милен Цветков и че е починал:

„Когато разбрах, че е починал, светът ми свърши“, каза пред съдебния състав Николов.
 

Висока скорост, наркотици в кръвта и липса на спирачен път мотивираха прокуратурата да повдигне най-тежкото обвинение на Николов, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ - престъпление, за което може да получи дори и доживотен затвор.

По отношение на наркотиците той обясни, че не е употребявал и предположи, че са попаднали в кръвта му от питие, което погълнал предната вечер на купон в дома си.

Каза че от него се почувствал зле, включително и на следващия ден.

Нямаше предположение как са попаднали наркотиците в него, но беше категоричен, че ако е знаел, че има - нямало да се качи на колата, нито без притеснения да се съгласи на тест след катастрофата и на кръвно изследване:

„Той е имал възможност да откаже да даде проба за дрегер, както и кръвна проба и тогава нямаше да има тези последици- той е бил абсолютно сигурен, че в неговата кръв няма нищо, защото той не е употребявал наркотици, във всеки случай не ги е употребявал умишлено, подкрепи клиента си адвокатът му Константин Симеонов.

За скоростта и удара по колата на чакащия на червен светофар Цветков обяснението на Кристиан Николов беше, че няма обяснение, защото няма спомен. Разказа, че малко преди катастрофата се почувствал зле и първите му спомени са от секундите след удара.

Конкретно за деня на катастрофата, Николов разказа, че не е имал дискомфорт и не се е чувствал замаян и негоден да управлява автомобил. "Напълно културен шофьор съм, имам един фиш за неправилно паркиране", каза той и добави, че винаги кара със съобразена скорост и изисква пътниците да слагат обезопасителни колани. Докато шофирал към мол "Парадайс" с приятелите си в колата, Николов помни единствено зелената светлина на малко кръстовище, през което е преминал, преди да наближи мола. След това му е причерняло -

 "не възприемах нормално какво се случва наоколо, всичко беше в просъница, може би някой нещо извика, но не мога да кажа, че го възприех, може да съм направил опит да натисна спирачката". 

След това помни само силен удар и че е изпитал голям страх за живота си и този на спътниците му.

„Замъгляване на съзнанието – вече в каква форма, по какъв начин се е случило, очевидно, че се е случило. Дали от умора, дали е свързано с нещата, които са намерени в неговата кръв по някакъв начин, трудно е да отговоря“, коментира адвокат Симеонов, защитникът на подсъдимия

Подробно Кристиан Николов разказа за действията си след катастрофата, както и помощта, която е оказал на Милен Цветков.

Каза, че е разбрал на другият ден кой е човекът, който е ударил и че когато научил, че е починал , изпаднал в шок.

За пореден път 23-годишният мъж изказа съболезнования към близките на журналиста и заяви, че ще поеме своята отговорност. /БНР/

Свързани статии