Актуално

На фокус

Кремъл се заканва да спре чешката бира в Русия

Кремъл се заканва да спре чешката бира в Русия

26.04.2021

Втори фронт

738


Заради разгарящия се дипломатически конфликт между Чехия и Русия руснаците това люто може да не пият чешка бира. В подготвяните наказателни мерки на Москва срещу „недружелюбни държави“ чешката бира може да влезе в забранителния списък. Засега автомобилите „Шкода“ не са обект на „наказание“, но „черният“ списък на страни, които Кремъл определя като недружелюбни вече е готов. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
В-к „Комерсантъ“ се е добрал до информация, че чешката бира ще стане жертва на дипломатическата война между Прага и Москва. Това ще лиши милиони руски граждани от любимото им пиво. Наблюдатели смятат, че страни като Германия, Белгия, Нидерландия и др. няма да се възползват от вакуума, за да спечелят от мерките срещу Чехия.

Междувременно европейски страни подкрепиха Чехия като изгониха руски дипломати. Словакия експулсира трима, Литва – двама, а Литва и Естония – по един.

Чешкият журналист Иржи Юст смята, че дипломатическите спорове не трябва да намират продължение в наказателни мерки. Според него трябва да е ясно, че при взрива във Врбетице са загинали и ранени чешки граждани, така че Чехия е жертва, а руски офицери от ГРУ са заподозрени в съпричастност към саботажа.

Според други наблюдатели нелогично и нечестно е внушаването в Русия: „Ние ги освободихме, а те са неблагодарни“.

 Източник: frognews

Свързани статии