Актуално

На фокус

Кръчмите поискаха държавата да плаща ковид тестовете на клиентите им

Кръчмите поискаха държавата да плаща ковид тестовете на клиентите им

16.10.2021

Втори фронт

334


След като си издействаха да работят на 100% при спазване на определeни антиковид изисквания, ресторантьорите вече разгръщат офанзивата си по всички фронтове.

Т. нар. Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя "в спешен порядък да се осигурят безплатни тестове за населението, както и всички евентуални ограничителни мерки да важат на първо място за държавната администрация". Организацията, в която водещи са двете асоциации на ресторантите и на нощните заведения, обяви още, че "при наличието на всички видове ваксини и тяхната достъпност ограничение при работата на бизнеса не бива да се налага, а всеки гражданин следва да бъде отговорен за собственото си здраве и това на хората, с които контактува".

В писмо до медиите ресторантьорите се хвалят, че са показали как трябва да се действа в кризисна ситуация и са засрамили държавните органи, които само им създавали затруднения. От КБТБ изтъкват, че само ден след като в София бяха затегнати противоепидемичните мерки, те са организирали пунктове за бързи тестове - "и то на цена от 10 лв. срещу сертификат от медицинско лице на място". Самото изследване струват 20 лева, но заведенията плащат половината от "джоба си" и затова конфедерацията приканва държавата да поеме финасовния товар и тестовете да са безплатни за всички, засегнати от рестриктивни мерки срещу епидемията.

В стил "Аз не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле" ресторантьорският бранш настоява строгите ограничения да се налагат първо за държавната администрация и особено за звената, където чиновниците работят на гише с граждани. "Другото би било популизъм и отбиване на номера", коментират от КБТБ.

"След като днес бяха анонсирани предложенията на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предстои да видим какви ще бъдат точно здравните мерки, но заявяваме твърдата си позиция, че при изискването за „здравен сертификат“ за посещение на обществени места е абсолютно задължително държавата да осигури БЕЗПЛАТНИ бързи тестове", посочат от конфедерацията.

Проблемът е, че при ниския процент ваксинирани бюджетът ще фалира, ако трябва да поеме разхода за всички тестове. Ходенето по заведения не е нужда от първа необходимост и няма логика всички данъкоплатци да плащат ковид пробите на хората, които държат да се забавляват и да се тикат в тълпи дори в пика на епидемията (в същото време държавата досега отказва да поеме цената на тестовете дори за бедни пенсионери, социално слаби и деца). 

Но логиката на ресторантьорите е обратна - нивото на ваксинация в България е такова, че бизнесът няма как да работи без осигуряването не само на безплатни тестове, но и да получи подкрепа за пунктовете, където те да се правят, се казва в писмото. С други думи, браншът иска държавата да поеме разходите не само за тестовете, но и за пунктовете. 

Предупреждение 

"Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират", коментира пред БНТ дпроф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя поясни, че "зелени сертификати" ще стимулират хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре. 

Проф. Христова подчерта, че за разлика от предните вълни на епидемията сега вирусът се вихри и сред младите -  в последните седмици заразеността при хората под 40 години е като при останалите възрастови групи.  Причините са две - особеностите на Делта варианта и фактът, че по-младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, вирусът намира добра почва за развитие. Има и трети фактор - неспазването на мерките. 

"Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания. Към момента това не се обсъжда, но трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

Тя е разтревожена от ниския ваксинационен обхват. "В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него", посочи експертката.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания