Актуално

На фокус

Кой е Велислав Минеков - служебният министър на културата

Кой е Велислав Минеков - служебният министър на културата

11.05.2021

Втори фронт

5997


"Това не е обикновен протест, това е война на гражданите срещу окупираната от мафията държава. Време беше. Трябваше да се случи. Признанието, че сме не само създателите на протеста, но и негови координатори, създава опасност. Но то е така. Явно този нов за мен занаят се учи в движение..."

Това казва склупторът професор Велислав Минеков, определен от президента Румен Радев за служебен министър на културата, в интервю за "Дойче веле" през август 2020 година. Тогава Минеков е част от "Отровното трио" (заедно с пиара Арман Бабикян и адвоката Николай Хаджигенов) - групата, станала лице и организатор на протестите с искане оставката на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Минеков е всяка вечер на площада и често прави изказвания от своеобразната трибуна. Няколко месеца по-късно той спря да се появява публично с Бабикян и Хаджигенов, като това се случи, след като групата влезе в преговори с "Изправи се.бг" на Мая Манолова за общо явяване на изборите.

По информация на "Дневник" Минеков и останалите членове на "Отровното трио" са имали разминавания за организацията на протестите и участието на формацията в изборите. Тогава официално Минеков не коментира причините за оттеглянето си, като и досега той е представян като част от триото.

Политически и граждански активист, критик на ГЕРБ, Бойко Борисов и Вежди Рашидов, бивш член на партията на Меглена Кунева - това са част от биографичните данни за скулптора Велислав Минеков, син на скулптора Величко Минеков. Той беше определен от президента Румен Радев за служебен министър на културата.


Кои са останалите членове на служебното правителство, с премиер Стефан Янев - тук


"Не бях на площада, за да стигна до този формат"

През декември 2020 година той обяви, че ако не се направи болезнен жест за обединение от всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции до 23 декември, ще прекрати политическото и гражданското си съучастие и допълва: "Каквото можах, направих."

"Очаквам ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри. Декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения. Впоследствие правителство, насочено в срещу днешната мафия. Да, нужен е компромис, тежък е, боли. Живеещите в миналото трябва да предпочетат бъдещото. И всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции трябва да направят болезнения жест за обединение. Алтернатива няма", написа във фейсбук пост Минеков.

През февруари тази година в предаването на Сашо Диков Минеков разкри, че причината за оттеглянето му е, че той не иска да е политически ангажиран, защото иска да остане гражданин. "Аз не бях на площада, за да стигна до този формат", казва тогава Минеков и изразява надежда, че след изборите отново ще се върнат към стария формат на "Отровното трио", защото това било по-добър вариант, отколкото да са с властта или част от властта.

Критики към ГЕРБ и конфликт с Вежди Рашидов

През цялото управление на Бойко Борисов Минеков остро и публично е критикувал премиера в оставка и ГЕРБ, както и инициативите на Министерството на културата, което в два мандата беше оглавявано от Вежди Рашидов. Минеков му се противопостави остро при опитите да направи Борисов почетен член на Съюза на българските художници.

Минеков бе говорител на Движение "България на гражданите" (партията, основана от Меглена Кунева), но в края на 2014 г.той напусна, след като стана известно, че Реформаторският блок ще влезе в коалиция с ГЕРБ.
Тогава той се мотивира с това, че му е трудно да приеме събирането на едно място на почтени хора и мутри в името на бъдещето на страната. През 2016 година името му беше сред спряганите за кандидат-президент от Реформаторски блок, но тогава издигнат беше Трайчо Трайков. През 2019 година на местните избори Минеков изрази подкрепа за кандидата за кмет на София Мая Манолова


"В момента слънчогледите обръщат глави и търсят ново слънце", каза в края на април 2021 година след парламентарните избори пред БНР скулпторът. Той изрази позиция, че служебно правителство и нови избори са най-доброто решение, вместо опити да се състави правителство. "Служебно правителство просто означава честни избори, нищо повече, но нещата няма да бъдат вече същите. Тогава настава изчезването на ГЕРБ."

Политическият и граждански активист Минеков

Във визитката, разпратена от президентството, Минеков е посочен като политически и граждански активист:
Представена е и биографията му: "професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ.


Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства. Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.


Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права", завършва представянето на Минеков.

  Източник: Dnevnik

Свързани статии