Актуално

На фокус

Ковид-19 праща в миналото осемчасовия работен ден

Ковид-19 праща в миналото осемчасовия работен ден

10.02.2021

Сега

336


COVID-19 ускори края на 8-часовия работен ден и 5-дневната работна седмица. Това показват наблюденията на Adecco Group. Все повече компании се насочват към 4 работни дни седмично, а някои експериментират дори с повече време за почивка на персонала. Според скорошно глобално проучване на Adecco 2/3 от анкетираните мениджъри на фирми са убедени, че договорите и заплатите на служителите трябва да се фокусират повече върху постигнатите резултати, а не толкова върху отработените часове. Резултатите от анкетата, проведена сред директори и управители на 8000 фирми, сочат, че  при по-малко време за труд производителността расте.

Това се дължи на редица фактори:  

Първо, хората получиха повече автономия и са доволни от това. 76% от анкетираните казват, че имат частичен или пълен контрол върху работния си график. Това е увеличение с 21% спрямо нивата преди пандемията.

Второ, в осемте анкетирани държави, включително САЩ, Япония, Германия и Италия, търсенето на по-голяма гъвкавост в работата се е увеличило. 75% от служителите заявяват, че биха искали да запазят гъвкавост по отношение на работното време и графика си, както и как и от къде могат да работят.

Всеки втори от трима работещите родители (67%)  изтъква, че е чудесно работодателят да се съобразява с нуждите им и грижите за децата в условията на безпрецедентна пандемия.

„Това, на което 2020 г. ни научи и едновременно с това обори и най-големите скептици, е, че не е необходимо работата да се извършва на определено място или в рамките на определени часове, за да бъде изпълнена успешно. Бизнес светът трябваше да се адаптира към пандемичните изисквания и нашите наблюдения от българския пазар показват, че в момента 76% от компаниите предлагат по-голяма гъвкавост в работното време и възможност да работят от вкъщи, а 3/5 от компаниите позволяват на служителите да избират къде да работят", коментира д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България.

Понятия като работен ден и работна седмица всъщност се превръщат в отживелица днес, когато все повече хора се трудят от дистанция, офисът им е вкъщи, често отхвърлят задачи дори когато са в отпуск или във ваканция и на практика имат ненормирано работно време, а т.нар. свободните професии и "фрилансъри" се множат. Тази тенденция тече отдавна, но пандемията се оказа мощен катализатор, твърдят от Adecco Group.

Миналата година Microsoft в Япония изпълни пилотен проект за временно преминаване към четиридневна работна седмица. Резултатите са впечатляващи - 40% скок на производителността. 

Свързани статии