Актуално

На фокус

Ковид-19: опасният мутант на вируса настъпва в света

Ковид-19: опасният мутант на вируса настъпва в света

27.12.2020

DW

2107


Откритият във Великобритания нов, по-опасен вариант на коронавируса може да е с до 70 процента по-заразен. Междувременно все повече страни по света регистрират мутиралия причинител на Ковид-19 и се затварят.

В испанската столица Мадрид новият вариант B.1.1.7 на коронавируса е бил установен у четирима души, съобщи заместник-здравният министър Антонио Зпатеро. И четиримата са се върнали наскоро от Великобритания, уточни той. При три други съмнителни случая все още се чакат резултатите от тестовете.

Нито един от четиримата пациенти в Испания обаче няма тежки симптоми. "Знаем, че този нов вариант се предава по-лесно, но той не води до по-тежко протичане на болестта", каза Запатеро. Той увери, че няма никакво основание за тревога.

Първи случай в Швеция

Също и в Швеция беше регистриран първи случай на носител на новия мутирал вирус. По данни на шведското здравно министерство, завърнал се наскоро от Великобритания пътник е дал положителна проба за новия щам на вируса и в момента се намира в карантина. Засега други случаи на преносители на новия мутирал вирус в Швеция не са известни. 

Властите в Япония реагираха на заплахата със стриктни мерки: от понеделник чужденци няма да бъдат допускани в страната, пише вестник "Никей". Мярката е временна и засега ще важи до края на януари 2021. Повод за налагането на това ограничение стана откриването на новата опасна мутация на вируса - също у лица, които са пътували до Великобритания.

Също и Филипините удължиха с две седмици – до средата на януари – забраната за полети от Обединеното кралство. Целта е да се предотврати разпространението на новия вариант на коронавируса, обяви президентът на страната Родриго Дутерте. На всички, завърнали се наскоро от Великобритания или от страни, в които е установен новият по-заразен щам на вируса, се налага 14-дневна карантина. В региона сред тях попадат Хонконг, Сингапур, Австралия и Япония.

Опасният щам е регистриран и във Франция

Също и във Франция вече има първи случай на носител на новия мутирал вирус - мъж от град Тур, който на 19 декември се е върнал от Великобритания. В момента той е карантиниран, съобщиха от здравното министерство в Париж. Мъжът е пътувал до Лондон, а след завръщането си във Франция е развил симптоми, но като цяло се чувствал добре.

Президентът Еманюел Макрон се е възстановил напълно от болестта, след като беше тестван положително за Ковид-19. Почивните дни той и съпругата му прекарват в лятната резиденция Фор дьо Брегансон на Средиземно море.

Новият щам е и в Германия

В Германия мутиралият вариант B.1.1.7 на коронавируса беше установен още преди седмица. Жена от провинция Баден-Вюртемберг, завърнала се от Великобритания, даде положителна проба за новия щам. Тя е била тествана след кацането си на летището във Франкфурт на Майн миналата неделя (20 декември), а ден по-късно диагнозата е била потвърдена и от направен ѝ PCR тест. В момента пациентката е под домашна карантина.

В Дания дотук са установени общо 33 случая на пациенти с новия вариант на коронавируса. В друга съседка на Германия – Нидерландия – той също вече беше регистриран.

Преди около седмица британското правителство обяви, че в страната е открита нова, опасна мутация на коронавируса, която е с до 70 процента по-заразна. Това предизвика тревога по света и повече от 50 държави наложиха забрана за влизане на пътници от Великобритания.

България вдигна забраната

България също бе сред тях, преди на 23 декември полетите от Обединеното кралство да бъдат възобновени. Пристигащите пътници от Острова се подлагат на антигенни тестове и излизат в 10-дневна карантина, а от 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди пристигането в страната. 

Свързани статии