Актуално

На фокус

Костадинов: Поругаването на паметника на граф Игнатиев във Варна е поругаване на българската история

Костадинов: Поругаването на паметника на граф Игнатиев във Варна е поругаване на българската история

05.03.2023

Втори Фронт

358


Навръх националния ни празник в град Варна беше поруган паметника на граф Игнатиев, казва Костадин Костадинов във видео в социалната мрежа фейсбук.

„Това е първият направен паметник в град Варна след Освобождението на града и България от турско робство през 1878 г. Неслучайно това е първият паметник, защото граф Игнатиев е наричан графът на българите и е бил най-обичаният руснак в България, тъй като той е авторът на Санстефанския мирен договор, който се превръща в неосъществения български идеал.“, казва още Костадин Костадинов във видеото.

„Паметникът е почистен след включването на доброволци , което води до бързото му възстановяване. Общината се е намесила впоследствие.“, казва Костадинов и коментира, че общината се управлява от евроатлантическата партия  ГЕРБ.

Той споделя още, че паметникът неведнъж е ставал обект на набези с цел кражба, но такова поругаване се случва за пръв път и то е поругаване на българската история и българския народ.

„Това деяние заслужава наказание по глава 1 на Наказателния кодекс, където влизат  национално предателство, държавна измяна, диверсия, саботаж и шпионаж.  Това е диверсия и саботаж на българската история, на българската чест, памет и достойнство.“ казва още Костадинов. 

Свързани статии