Актуално

На фокус

Корупционната мечта на „строителя Борисов“

Корупционната мечта на „строителя Борисов“

28.01.2021

"Да, България",фейсбук

2655


10 години. Толкова време беше необходимо на ГЕРБ да сбъдне корупционната мечта на „строителя Борисов“ еднолично да разпределя милиарди от нашите пари към любимите си строителни фирми – на тъмно, без конкурси, без търгове, без въпроси.
Инструментът за това се оказа държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, която се възползва от възможността за така нареченото директно вътрешно възлагане (in-house), за да заобикаля необходимостта от процедури за обществени поръчки.
През 2011 г. Томислав Дончев се кълнеше, че е изключено властта да злоупотреби с тази практика – такъв тип вътрешно възлагане ще бъде ограничено до някои комунални услуги в общините, като сметосъбиране и почистване, обеща той. И допълни - "нищо повече от това, никой не си е представял, че е редно … общински и държавни дружества да ремонтират, да строят пътища, железници или каквото и да било друго".
Да, ама не. Точно десет години по-късно „Автомагистрали“ ЕАД вече има договори с АПИ за близо 5 млрд. лева – всички те на тъмно и с директно възлагане. С тях на практика дружеството национализира поддръжката и строителството на българските магистрали, а държавата постепенно се превръща в господар на цял един икономически сектор. Зад тази фасада се крие несекващ поток от милиарди, преминаващи само транзитно през държавната компания и разпределяни непрозрачно към стотици частни фирми – без обяснение за това кой и при какви условия ги избира, какви дейности извършват те и на каква цена. И докато честният български бизнес чака 2 месеца за 24 лв., едни чекмеджета продължават да се пълнят с пачки и злато ...
 

Свързани статии