Актуално

На фокус

Копие от “Мислителят” на Роден беше продадено за 10,7 милиона евро

Копие от “Мислителят” на Роден беше продадено за 10,7 милиона евро

05.07.2022

Втори Фронт

75


Копие на скулптурата “Мислителят” на Огюст Роден, едно от най-известните произведения на изкуството в света, беше продадено за 10,7 милиона евро на търг в Париж.

Аукционната къща Christie’s оцени тази мостра, размерът на оригиналния модел, който е един от изключителните екземпляри на “Мислителят” сред 40 автентични, между 9 и 14 милиона евро, предаде Ройтерс.

Припомняме, че рекордът за копие на тази работа на Роден, 15,3 милиона долара, беше поставен на търг в Ню Йорк през 2013 г.

Роден проектира “Мислителят” през 1880 г. в оригиналния размер от около 70 сантиметра и го нарича “Поет”.

Тя е направена като увенчаващ елемент на “Портите на ада”, друга велика творба на френския скулптор.

Според някои разкази скулптурата първоначално представлява Данте Алигиери, средновековният италиански поет и автор на “Божествената комедия”, наведен напред, за да наблюдава кръговете на ада, докато медитира върху творбата си.

По времето, когато е част от великолепните “Врати на ада”, “Мислителят” е изложен индивидуално през 1988 г. и така се обособява като самостоятелно произведение.

Статуята е увеличена за първи път през 1904 г. и монументалната версия в човешки размер, изложена в Musée Rodin в Париж, става най-популярната в света.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии