Актуално

На фокус

Конгресът на САЩ си забрани думите "тя", "той", "майка" и "баща"

Конгресът на САЩ си забрани думите

11.01.2021

Гергана Шумкова

10862


Нанси Пелоси въведе символично джендър неутрален език в документа за правилата

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ въвежда джендър неутрален език в правилника за дейността си по предложение на председателя Нанси Пелоси от Демократическата партия и председателя на Комитета по правилника Джеймс Макгавърн, съобщиха "Уолстрийт Джърнъл", "Ройтерс" и "Бизнес Инсайдър".

Предложението, което бе прието на 4 януари с 217 гласа "за" срещу 206 - "против", е част от пакет от промени в правилника, които се гласуват при свикването на всеки нов Конгрес на САЩ.

Текстовете предвиждат от правилника на Конгреса да отпаднат всички местоимения или съществителни имена, които на английски език включват полова принадлежност, като например "тя" и "той", "негов" и "нейн". Те следва да бъдат заменени с "те" и "техните", дори в единствено число. В документа няма да могат да се употребяват обръщения към конгресмените като "господа" ("gentlemen"). Досегашната дума за председател на Камарата на представителите "chairman" се заменя с "chair".

Предлага се още от документа да отпаднат всички съществителни, указващи пола в семейните и родствени връзки като "майка", "баща", "съпруг", "съпруга", "син", "дъщеря", "брат", "сестра", "баба", "дядо", "леля", "чичо" и производните им.

Те се заменят съответно с "родител", "брачен партньор", "дете", "сиблинг" (няма превод на български език; означава лице, родено от същия родител – брат или сестра), а всички останали родственици ще се обозначават като "роднини". "Вуйчо" например ще се описва като "сиблинг на родител".

До въвеждането на новите правила правилникът на Конгреса изискваше да се прилага бинарният принцип, според който когато се споменава единият пол, се посочва и другият – например "неговите/нейните права".

Мотивите на вносителите на промените са, че с тях се показва зачитане към всички полови идентичности.

Промяната породи крайно противоположни интерпретации относно обхвата ѝ на действие. Според консервативните среди, критикуващи Пелоси, изменението ще важи за цялата работа на Конгреса, включително за изказванията на конгресмените, което се оказа невярно. Реално текстовете изменят само един единствен документ - правилника за дейността на Конгреса, и не ангажират конгресмените да ползват в речите си или в официалните документи същия джендър неутрален език. Появиха се и коментари, омаловажаващи промяната, която като юридическа сила е символична, но като политическо послание - силна.

Пакетът промени във вътрешните правила включва и други важни поправки като например защитата на т. нар. whistleblowers (служители на администрацията, които разкриват корупция и злоупотреби), а също и дистанционно гласуване на конгресмените в условията на пандемия. Забранява се също служители или конгресмени да разпространяват фалшиви видеа (т. нар. deepfakes).

"Демократите изработиха пакет от безпрецедентни, смели реформи, които ще направят Конгреса по-отчетен, прозрачен и ефективен при посрещането на нуждите на американския народ", се казва в изявление на Нанси Пелоси по повод промените. Според нея смелите реформи са в резултат от интензивни разговори с много заинтересовани страни.

Лидерът на групата на републиканците в Конгреса Кевин Макарти определи езиковите промени на демократите като "глупости". "Това е глупаво. Подпис. Един баща, син и брат", написа той в социалните мрежи.

Свързани статии