Актуално

На фокус

Конгресът на САЩ представи доклад за изтичането на коронавируса от лаборатория

Конгресът на САЩ представи доклад за изтичането на коронавируса от лаборатория

02.08.2021

Втори фронт

747


Членът на комисията по външни работи на Камарата на представителите републиканецът Майкъл Маккол публикува доклад, в който подкрепя теорията за лабораторен произход на коронавируса. Това съобщи в понеделник Fox News. Докладът също така твърди, че Институтът по вирусология на Ухан може да е работил върху генетично променящи се вируси, съобщава ТАСС.

Конгресът на САЩ представи доклад за изтичането на коронавируса от лаборатория

Снимка: ЕРА


"Смятаме, че е време да се откажем от предположението, че пазарът за морски дарове е източникът на вируса. Огромните доказателства сочат, че вирусът наистина се е разпространил от Института по вирусология в Ухан при инцидент преди 12 септември", твърди републиканецът в доклада. Той призова двете камари на американския Конгрес да проведат съвместно разследване.

Докладът на Маккол твърди също, че Институтът по вирусология в Ухан може да е работил върху генетично променящи се вируси. Документът посочва възможни проблеми със сигурността в китайския изследователски център. Авторите на доклада отбелязват, че през лятото на 2019 г. институтът е публикувал обява за търсене на специалисти за актуализиране на системите за дезинфекция на въздуха, третиране на опасни отпадъци и вентилация.

Според вестник The Hill авторите на доклада „не твърдят, че имат неопровержими доказателства“, тяхната цел е „да подготвят законодателен отговор на действията на Китай“. Авторите призовават за въвеждане на санкции срещу учени от института и членове на Китайската комунистическа партия, отговорни за противоепидемичните мерки в ранните етапи на разпространението на коронавируса.

   Източник: ГЛАСОВЕ

 

Свързани статии