Актуално

На фокус

Комисията на Хаджигенов показа брутални сцени на полицейско насилие

Комисията на Хаджигенов показа брутални сцени на полицейско насилие

13.08.2021

Втори фронт

6642


Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламенрната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов. Кадрите са от пространството зад колоните пред входа на Министерски съвет. На тях се виждат скандални сцени как полицаи влачат младежи, как стъпват върху гърбовете им, как момиче е със скъсана блузка, как полицаите снимат с телефони. Няколкоминутното видео е без звук, но се вижда добре какви са действията на полицаите, които довлачват младежите един под един от площада до зад колоните.

Хаджигенов обясни, че в качеството си на наказателен адвокат е търсил тези записи, но месеци наред не ги е намирал. Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков накрая обаче успели да ги открият.

Хаджигенов заяви, че първоначално сегашният шеф на НСО му отговорил, че службата не разполага и никога не е разполагала със записи. После временен шеф на НСО му казал, че все пак имало записи, но те били собственост на службата. Той обяви, че пита президента Румен Радев и служебният премиер дали е допустимо поведението на тези служители на НСО и дали ще се вземат мерки.

В същото време Бойко Рашков отделил двама човека от МВР, които постоянно да се занимават с издирването на записите и накрая те били открити. Те били получени в четвъртък вечер.

Хаджигенов пусна записите без коментар. Само веднъж натърти да се обърне внимание как полицай прави същата хватка спрямо младеж, каквато беше направена на починалия от насилия Джордж Флойд в САЩ. Втори път Хаджигенов обърна внимание на кадрите с насилие спрямо Цвети, момичето, за което бе установено, че полицай е скъсал блузката й, както и че е с множество наранявания.

[video]

   Източник: СЕГА

Свързани статии