Актуално

На фокус

Кметът на Созопол за загубите, пропуснатите ползи и рисковете по случая „Алепу“

Кметът на Созопол за загубите, пропуснатите ползи и рисковете по случая „Алепу“

03.10.2021

Втори Фронт

630


В България все търсим виновни и невинни. Накрая всички са потърпевши. Кметовете мислят за добруването на общината. Политиците и 3-те разделени власти пък следва да създават условия за добро управление, условия за труд и инвестиции. Когато обаче "отгоре-надолу" не са наред нещата, то тогава страдат и хората, и кметовете и бизнеса. Накрая...накрая ходим по 4 пъти годишно на избори!
Доказателство за омагьосаният кръг, в който се намираме е случаят „Алепу“. 


Оказва се, че спирането на вече скандално известния строеж на курортен комплекс „Антеа резидънс“ /бившето Алепу Видилдж/, предполага рискове, както за община Созопол, така и за туристическия бранш.


Кметът на Созопол Тихомир Янакиев си позволи да коментира казуса и честно да признае, че един такъв проект ще е единствено от полза на Общината – с нови работни места, и не само. 


Спирането на проекта крие рискове, които, както е тръгнало ще трябва Общината да понесе.
 

Ето какво написа созополският кмет Янакиев в своя Фейсбук профил:

„-На 4-ти е делото...
-Кое дело?
-За Алепу.Ти какво мислиш?
-Абсурд, трябва да се събори. Не може този мастодонт да е там! Не може!
-Да бе. Ми после? - провокирам го.
-Е, кво? Нали вече не е общинско? - Жорката се почесва по главата. Мисли нещо. Спомня си как преди двадесетина години Общинския съвет единодушно е гласувал този имот да влезе в съвместно дружество с частна фирма за строителство на сгради. Общината е щяла да печели от това. После новия кмет, решил бързо да финансира мегаломанските си проекти предлага и убеждава Общинския съвет да продаде дела си, разбирай земята, за няколко милиона. Страхотно, а после главният му архитект издава документи за строителство, които сега са в окото на бурята със съмнението за своята правомерност.

Аз също помня добре това. Бях част от общинския съвет, приел съвместното дружество. Не бях от онзи общински съвет, който продаде дяловете ни ...Сега съм нещо друго. Опитвам се да намаля вредите от действията, причинени от предишния Главен архитект. "-Ще предявим щети за загуби и пропуснати ползи"- представителят на инвеститора нервно попива потта по челото си.-Разположил се е в кабинета ми и стиснатите му до бяло кокалчета на ръцете подсказват сериозност на намеренията му"-Общината ни е издала разрешителното за строеж! Ако не е било законно да не го е издавала! Ще ви съдим!"
Знам, че е прав от неговата камбанария. Десетки пъти съм огледал издадените им документи...И ние водим делата...
"- Милионите, които сме налели трябва да се върнат някак! Проекта ни е добър! Не мислим, че хрумването това да е "къщичка за птици" е честно към нас!"
И аз не мисля, че е честно, най-малкото, че Общината е била в основата на всичко преди 17 години, но това е живота- всичко се променя.
-Добре де ако загубим какво следва? - Жорката се е опулил срещу мен. -Ще спре ли да се върти Земята?!?
- Не, Жорка. Ще ни съдят, ще платим няколко милиона. Ще трябва да намерим парите от някъде. Ако съборят "къщичката за птици" ще трябва да депонираме тоновете бетон някъде. Разрушената природа ще може ли някой да възстанови? Ако не я съборят някой ще трябва да поддържа това нещо, така че да не застраши околните съоръжения, каквото е пречистващото на Свети Тома.
-Добре де, ти искал ли си го наистина това?- Жорката е вперил поглед в мен.
- Никога не съм го искал. Не исках и Буджака, и Санта Марина не исках, но това е положението- те донесоха и ще носят пари. С продажбата на земите, с данъците след това, с работните места...Това е истината, Жоре.
Махаме крачолите покрай бетонния мастодонт извил снагата си над нас. Морето нежно гали краката ни, а те потъва в сребристия пясък, стъпка след стъпка. Шофьорски плаж е проточил снагата си пред нас- дълга, изящна, предизвикваща...“


Всъщност кметът на Созпол обобщава проблема - поне от петдесетина години се знае, че районът на Алепу е свлачищен. 

„Никой обаче не коментира факта, че събарянето на тази бетонна постройка ще доведе до истинска, а не до предполагаема, екологична катастрофа. Кой ще поеме разходите по събаряне, кой след това ще укрепва свлачището, което безспорно ще се активира?“, пита Тихомир Янакиев. Според него е почти сигурно, че евентуалното събаряне на подпорната стена ще доведе до разрушаване на и пътя. 


„Аз не съм готов да поддържам този незавършен обект в частен терен със средствата на общината. Не знам доколко и инвеститорът би поддържал подпорната стена, ако тя остане в този си вид.“, допълни кметът на Созопол.


Така че какво ще е бъдещето на „Алепу“ и кой „ще го отнесе“ по стара нашенска традиция, е риторичен въпрос.

 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания