Актуално

На фокус

Кметът на Перник: Аз съм за реформа и развитие на културата в града

Кметът на Перник: Аз съм за реформа и развитие на културата в града

20.12.2020

glasove.com

413


Едно съобщение от седмицата разтревожи културната общественост – че кметът на Перник Станислав Владимиров преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата. Тези средства досега са били изразходвани предимно за заплати и осигуровки на членовете на художествените състави, които обаче "не произвеждат равностоен продукт". Под художествени състави се имат предвид Общинският драматичен театър "Боян Дановски" Перник, Камерен оркестър "Орфей", Хор "Граовска младост", Духовата музика и Ансамбълът за народни песни към Двореца на културата - Перник. Пернишкият кмет подчертава, че финансирането за културната сфера не само ще бъде запазено, но и дори увеличено. Средствата обаче ще бъдат пренасочени за реални дейности, а не за заплати. Владимиров се ангажира Общината да помага на творците за "създаване на продаваем продукт".

Кметът Станислав Владимиров е на поста от ноември 2019 г. Към него се обърна Светлана Димитрова, за да разясни какво ще се случва. Обаче той е само една от страните. Затова в понеделник в предаването "Време и половина" с водещ Боряна Георгиева от 14 часа в ефира на програма "Христо Ботев" думата ще имат и представители на тези художествени състави в Перник. 

"Аз искам Перник да стане един от градовете с най-богат културен живот. За целта ще трябва да направим реорганизация, защото сега даваме близо 1 млн. лева само за заплати, а да ви кажа честно, аз не виждам почти никакъв културен живот в моя град... Перник винаги се е славел с богат културен живот и това нещо не само че трябва да бъде възстановено, но и трябва да бъде надградено.  

Със сигурност ще има някои болезнени мерки, със сигурност с някои ще се разделим, но няма как – особено за театъра – да закрия институция, на която прадядо ми е бил един от учредителите.

Моята идея и цел, и амбиция е театърът, а и цялата култура да отиде на едно съвсем различно ниво.

Днес се видях с директора на театъра, вчера с директора на Двореца на културата – това ще са разговори в следващия един месец в посока всеки един от тях да даде концепция за развитие, в която парите за култура ще бъдат увеличени – някои от тях ще дойдат от реорганизация, някои ще бъдат прехвърлени от перо в перо, от други сфери. Но от тук нататък всеки един от тях ще трябва да защити концепция за дейности, а не за заплати. Това с колко хора ще го прави, вече е въпрос на организация. Така че топката е в тях. Идеята повече пари да има за култура в нашия град. Но не пари, които просто да ги даваме в една недобре организирана сфера в момента." – казва Станислав Владимиров.

Източник: glasove.com

Свързани статии