Актуално

На фокус

Клептокрация.EU

Клептокрация.EU

19.10.2021

Георги Готев

677


Дали клептокрацията губи позиции или внезапното оттегляне на редица премиери е просто съвпадение?

Още един се провали… Чешкият премиер Андрей Бабиш беше един от поредицата лидери на страни от ЕС, които загубиха властта след обвинения в корупция. След изборите, които партията му спечели, той призна, че може да не успее да сформира правителство. Двете опозиционни коалиции, дясноцентристката „Заедно“ и либералните „Партията на пиратите“ и „Кметове и независими“, спечелиха 108 от общо 200 места в долната камара в парламента. Те заявиха, че искат да съставят правителство заедно.

Бабиш, който изскочи и от „Досетата Пандора“, се оттегля след четири години, белязани от обвинения в конфликт на интереси и злоупотреба с еврофондове. Той отрече всякакви нарушения, но Европейската комисия спря изплащането на субсидии към компанията му „Агроферт“, както и някои други плащания. Същевременно ЕК поиска подобряване на контрола върху конфликта на интереси в Чехия.

Напускането на Бабиш се случи почти едновременно с оставката на австрийския премиер Себастиан Курц заради обвинения в корупция и даване на подкуп. С пари на ръководеното от неговата партия Министерство на финансите от 2016 година насам са били финансирани обяви в вестник, като в замяна на това изданието е публикувало благоприятни за Курц резултати от допитвания. Така Курц е поел лидерската роля в собствената си партия, а после е станал  канцлер.

Преди това дългогодишният премиер на България Бойко Борисов загуби властта, въпреки че неговата партия постигна най-добрия резултат на вота през април и се класира на второ място през юли. Проблемът на Борисов, както се случи после и с Бабиш, е, че никоя друга политическа партия не иска да влезе в коалиция с него. Обвиненията в корупция към Борисов дойдоха, след като изтекоха снимки, който показват чекмеджета в спалнята му, пълни с пачки банкноти от 500 евро и няколко златни кюлчета.

На 13 януари премиерът на Естония Юри Ратас се оттегли след разследване за корупция срещу неговата Центристка партия заради връзки с имотна фирма.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат подаде оставка на 1 декември 2019 г. след ежедневни демонстрации заради обвинения, че се е намесил, за да защити сътрудниците си в разследване за убийството на блогърката срещу корупцията Дафне Каруана Галиция през 2017 г. Началникът на щаба на Мускат, Кийт Скембри, който му е приятел от детството, беше осъден за корупция във връзка със случая.

Словашкият премиер Роберт Фицо подаде оставка през март 2018 г. Неговата популистка партия „Посока – социална демокрация“ беше на власт, когато журналистът Ян Куциак беше убит. Журналистът се готвеше да публикува материал за предполагаеми връзки между словашки политици и италианската мафия.

Между другото, никой от шестте посочени премиери не е в затвора и никой в ​​този момент не е осъждан.

И няма значение дали сте от Изток или Запад, Юг или Север, от ЕНП, „Социалисти&Демократи“ или „Обнови Европа“, както ясно показват шестте примера.

Авторът  на текста не вярва, че властта непременно развращава. Фактът, че шест министър-председатели на държави от ЕС са имали  проблеми, не означава, че други на толкова висока позиция също са клептократи. Това само показва, че властта често корумпира, а понякога, когато демокрацията работи, клептократите биват изтласквани.

В Унгария и Полша демокрацията се оспорва, а корупцията не. В тези страни, разбира се, съществува корупция на високо равнище, и е трудно, ако не и невъзможно, да си представим как Виктор Орбан или Пьотр Качински ще бъдат разобличени.

  Източник: euractiv.bg

Свързани статии