Актуално

На фокус

КИТАЙСКОТО “ИЗКУСТВЕНО СЛЪНЦЕ“ СЧУПВА СВЕТОВНИЯ РЕКОРД ЗА НАЙ-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЛАЗМЕН СИНТЕЗ

КИТАЙСКОТО “ИЗКУСТВЕНО СЛЪНЦЕ“ СЧУПВА СВЕТОВНИЯ РЕКОРД ЗА НАЙ-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЛАЗМЕН СИНТЕЗ

23.11.2022

Втори фронт

354


Китайският реактор токамак “Изкуствено слънце“ е поддържал въртяща се верига от плазма, прегрята до 120 милиона градуса по Целзий (216 милиона градуса по Фаренхайт) в продължение на удивителните 1056 секунди, съобщава Институтът по физика на плазмата.
Това бие предишния рекорд за задържане на плазма от 390 секунди, поставен от токамака Tore Supra във Франция през 2003 г.

Този пробив на реактора EAST (експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак, или HT-7U) е значителен напредък за експериментите с термоядрен синтез в търсенето на начини за получаване на енергия от него.
Терминът “токамак“ (съкратено от руския израз “ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. Реакторът е проектиран да бъде потенциално използван като почти неограничен източник на чиста енергия на Земята, съобщава агенция Синхуа.

“Неотдавнашната операция поставя солидна научна и експериментална основа за работата на термоядрения реактор“, казва в изявление Gong Xianzu, изследовател в Института по физика на плазмата към Китайската академия на науките.

   Източник: nauka.bg

Свързани статии