Актуално

На фокус

Китайският флот е в бойна готовност заради британски самолетоносач

Китайският флот е в бойна готовност заради британски самолетоносач

30.07.2021

Втори фронт

2695


Китай предупреди британската ударна група, ръководена от самолетоносача HMS Queen Elizabeth да не извършва ”неправомерни действия” при влизането си в оспорваното Южнокитайско море.

"Военноморският флот на Народно-освободителната армия е в състояние на бойна готовност", съобщава проправителственият Global Times.

Китай следи отблизо напредъка на ударната група, която в момента плава през Южнокитайско море към Япония, като същевременно обвинява Великобритания си мисли, че "все още живее в колониалните си времена".

Кралският флот провежда учения с флота на Сингапур, а британският министър на отбраната Бен Уолъс не крие намерението да проведе така нареченото учение "Свобода на плаването" през Южнокитайско море.

Противно на решението на международния съд от 2016 г., Китай претендира голяма част от това море за свое и строи на изкуствени рифове и веонни летища, някои от които в близост до териториалните води на съседни държави.

Военните кораби на САЩ и на Кралския флот наскоро оспориха претенциите на Китай за суверенитет в Южнокитайско море, като целенасочено плаваха през него.

   Източник: frognews

Свързани статии