Актуално

На фокус

Китай спира да съдейства в проучването за произхода на Covid-19

Китай спира да съдейства в проучването за произхода на Covid-19

22.07.2021

Втори фронт

740


Китай отхвърли условията, предложени от Световната здравна организация (СЗО) относно втората част от разследването на произхода на пандемията от Covid-19 и заяви, че няма да сътрудничи в проучванията за това как вирусът се е озовал извън пределите на лабораторията в Ухан, съобщи зам.-ръководителят на китайската Национална здравна комисия Цзън Исин, предаде Би Би Си. Той допълни, че СЗО показва "неуважение към здравия разум и арогантност към науката" и че планът за по-нататъшни действия е политизиран.

През януари СЗО успя да изпрати екип от експерти в Ухан, градът, в който вирусът бе засечен за първи път през декември 2019 г., за да разгадаят произхода на пандемията. Изследователите стигнаха до заключението, че е малко вероятно коронавирусът да е ''избягал'' от лабораторията, но теорията все още не е отхвърлена напълно.

По-рано този месец СЗО очерта условията на втората фаза на разследването, включително одити на научноизследователските институции в района, където вирусът е бил идентифициран за първи път. Организацията призова Пекин да си сътрудничи с учените и да предостави данни за пациентите, които не са били споделени по време на първия етап от разследването.

По време на пресконференция днес Цзън Исин каза, че е изключително изненадан от предложението на СЗО, тъй като то е пълно с нарушения на китайските лабораторни протоколи. Той призова СЗО да прегледа съображенията и предложенията, направени от китайски експерти, да приеме проследяването на произхода на вируса като научен въпрос и да се отърве от политическа намеса.

   Източник: СЕГА

Свързани статии