Актуално

На фокус

Китай изтри информация за подозрителни космически сигнали

Китай изтри информация за подозрителни космически сигнали

16.06.2022

Втори Фронт

1610


Китай заяви, че гигантският му телескоп „Небесно око“ (Sky eye) може да е засякъл признаци на извънземни цивилизации, според доклад на подкрепяния от държавата вестник Science and Technology Daily, който след това е изтрил доклада и публикациите за откритието, съобщава Bloomberg.

Теснолентовите електромагнитни сигнали, засечени от най-големия радиотелескоп в света „Небесно око“, се различават от предишните засичани и екипът продължава да ги изследва. Това пише в доклада, където е цитиран Джан Тонджи, главен изследовател в екипа за търсене на извънземни цивилизации, създаден съвместно от Пекинския педагогически университет, Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките и Калифорнийския университет в Бъркли.

Не е ясно защо докладът е бил премахнат от уебсайта на “Наука и технологии”,  въпреки че новината вече беше започнала да се разпространява в китайската социална мрежа Weibo и се появи в други медии, включително държавни, пише изданието.

През септември 2020 г. “Небесното око”, който се намира в югозападната китайска провинция Гуейджоу и е с диаметър 500 метра, официално стартира търсенето на извънземен живот.

През 2020 г. екипът открива два набора от подозрителни сигнали, докато обработва данните, събрани през 2019 г. През 2022 г. открива още един подозрителен сигнал от данните за наблюдение на екзопланетни обекти, пише в доклада.

Китайският апарат “Небесно око” е изключително чувствителен в нискочестотния радиодиапазон и играе решаваща роля в търсенето на извънземни цивилизации.

Подозрителните сигнали обаче биха могли да бъдат и някакъв тип радиосмущения и изискват по-нататъшно разследване, обясняват експертите.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии