Актуално

На фокус

Китай е готов за приятелски отношения с талибаните

Китай е готов за приятелски отношения с талибаните

16.08.2021

Втори фронт

800


Китай е готов да задълбочи „приятелските и кооперативни“ отношения с Афганистан. Това е заявил правителствен говорител, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Пекин има опасения Афганистан да не се превърне в пункт на малцинствената мюсюлманска група уйгури в Китай.

Китай има 76-километрова граница с Афганистан.

По време на американското изтегляне Пекин се опитваше да поддържа неофициални отношения с талибаните.

Високопоставена делегация на талибаните се срещна с китайския външен министър Ван И в Тянцзин миналия месец, като обеща Афганистан да не бъде използван като база от екстремисти. В замяна Китай предложи икономическа подкрепа и инвестиции за възстановяването на Афганистан.

Днес Китай обяви, че „приветства“ възможността за задълбочаване на връзките с Афганистан.

„Талибаните неколкократно изразиха надежда да развиват добри отношения с Китай и че очакват участието на Китай във възстановяването и развитието на Афганистан, каза говорителят на външното министерство Хуа Чунин.

„Приветстваме това. Китай уважава правото на афганистанския народ независимо да определя собствената си съдба и желае да продължи да развива отношения на приятелство и сътрудничество с Афганистан“, добави тя.

Говорителката призова талибаните да „осигурят плавен преход“ във властта и да спазят обещанието си да преговарят за установяване на „открито ислямско правителство“ и да осигурят безопасността на афганистанците и чуждите граждани.

Посолството на Китай в Кабул продължава да работи, каза Хуа, въпреки че Пекин евакуира китайските граждани от страната преди месец заради влошената ситуация в сигурността.

  Източник: БНР

Свързани статии