Актуално

На фокус

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., приемаме Националния план

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., приемаме Националния план

27.05.2022

Втори фронт

2532


Премиерът приветства идеята на МОН за строителство на детски градини

Приемането на Националния план за въвеждане на еврото в България, предвиждащ влизане на страната ни в еврозоната от 1 януари 2024 г., е акцент на днешното заседание на Министерския съвет. Това обяви премиерът Кирил Петков, според когото това е важна отправна точка за развитието на България. Точката не фигурираше в първоначалния дневен ред.

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се направи оценка на въздействието на Планът като се изчаква и анализ на министерството на финансите и на БНБ. 

БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но само след детайлен анализ и доклад, заяви по-рано проф. Румен Гечев, депутат от БСП. Той припомни и, че левицата има решение на конгреса за приемане на общата европейска валута. В същото време обърна внимание и на различните практики в другите постсоциалистически страни от Източна Европа.

Министър-председателят поздрави МОН за няколко „много добри мерки”, предложени за днешното заседание. Сред тях са подпомагане на деца с изявени дарби, увеличаване на докторантските стипендии - до 750 лв., както и допълнителни средства за строеж на детски градини, ясли и училища и 30 млн. за инвестиране в деца от уязвими групи.

   Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии