Актуално

На фокус

Кирил Петков: Трябва да изчистим бранда на България от корупцията (ВИДЕО)

Кирил Петков: Трябва да изчистим бранда на България от корупцията (ВИДЕО)

23.07.2021

Втори фронт

2635


Брандът на България трябва да излезе от темата корупция. Трябва да кажем ясно "България свърши с темата корупция". Само така ще можем да привлечем инвестиции. Това обяви в първия по рода си пряк разговор с граждани във Фейсбук икономическият министър Кирил Петков. Разговорът се предава на фейсбук страницата на Министерския съвет в рубриката "Властта говори! Открито". Към министъра са зададени предварително над 120 въпроса, има и много коментари за работата на кабинета. 

Корупция и инвестиции

"Има два ключови въпроса при решението да се инвестира - как управлявам риска да ми искат подкуп и какво ще стане, ако трябва да се съдя. И ако местните съдилища не дадат най-честния отговор на даден спор. Ако не решим тези въпроси, шансът да привлечем инвеститори е малък. Едно от нещата, които говоря последните 9 седмици - ще има нула корупция. Ако дори някой намекне за корупция, ще има човек в правителството, който може веднага да се заеме със случая", коментира Петков. На въпрос как гарантира всичко това на фона на късия мандат на служебния кабинет, Петков обясни, че вижда такава гаранция във фигурата на президента. "Една от големите държавни фигури ще гарантира, че ще може да ви чуе. Това беше условие номер едно при сформирането на служебно правителство - нула корупция", коментира икономическият министър. "Президентът ни даде само рамки - спиране на корупцията, подпомагане на хората в нужда с парите от кражбите, отвореност към бизнеса. Каза - ако стоите в тези рамки, няма да ви се меся въобще", допълни Петков за мандата на служебния кабинет. 

Подкрепям усилията на правосъдния и вътрешния министър в борбата за ефективна прокуратура. Абсурдно е при всичко, което извадихме, прокуратуратаа да стои и само да гледа. Имаме огромен проблем, обясни Кирил Петков в отговор на въпрос за санкциите, наложени по закона Магнитски. На пръв прочит изглежда, че Магнитски ни свързва отново с корупцията, но всъщност е началото на края на този модел. Сами отвътре трябваше да извадим тази корупция, но инвеститорите коментират виждат в санкциите точката за преобръщане на този модел, каза още Петков. Той бе категоричен, че стандартът на управление след служебния кабинет не трябва да пада и от всички българи зависи ефективният контрол върху властта. 

Политика за развитие 

Не можех да повярвам, че такъв голям процент пенсионери е под линията на бедността. Не можем да говорим, че сме европейска държава с такива нива. Балансираният бюджет според мен ще стане с растеж, а не с рязане на социални разходи. Надявам се изготвеният проект за актуализация на държавния бюджет да бъде подкрепен, коментира още Петков. Той увери, че изповядва десни разбирания, но е недопустимо да има толкова много бедни възрастни хора. 

Със 7 милиона население България не може да разчита да продава евтина работна ръка. На това разчитат държави с огромно население. Ние трябва да работим с умна работна ръка, високо платена, счита още Кирил Петков. Според него за стимулиране на инвестициите винаги трябва да се следи голямата картина, защото хоризонтът при тях е дълъг. "Първото, което трябва да се отчете, е къде са ни клиентите. Второто - къде са ни доставчиците. Не е достатъчно държавата да сочи с пръст и да казва ето тук ще развиваме инвестиции", коментира Петков. Той изтъкна, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е заложен специален механизъм за обвързване на развитието на индустриални паркове с реалния интерес. "Всеки инвеститор клас А ще може да избира място, в което да инвестира и държавата ще развива индустриална зона около неговата локация с посредничеството на ЕИБ.Така даден инвеститор може да прецени, че е по-добре да инвестира във Видин от гледна точка на пазар на труда и въпреки липсата на инфраструктура да не се откаже. Това развитие на паркове през пазара е много по-добро от планово посочване на региони", счита Петков. Той отново изрази становище, че планираната нова държавна агенция за инвестиции под шапката на Министерския съвет следва да мине към икономическото министерств, като заедно с МОН към нея се създаде борд от световно реномирани учени, които да гарантират дългосрочно планиране. 

За схемите на предходния кабинет 

Ако имах време, бих закрил новосъздадената Държавна петролна компания, не виждам каква е нуждата от нея, коментира още служебният министър. Според него петролната компания няма да подобри с нищо управлението на държавния резерв от горива. Нужно е друго - пълна ревизия на дейността на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и допускането до търгуваните от нея горива на много компании. В момента по тези търгове за продажба и обновяване на горива играят две -три компании, този процес трябва да се отвори широко за повече търговци на петрол, счита министърът. 

Не е работа на държавата да притежава акции в търговска банка като Първа инвестиционна банка и считам, че тези акции трябва да бъдат продадени в момент, в който това е изгодно. Трябва да се опитаме да ги продадем на цена, на която са купени или по-изгодно. Дотогава трябва да останем в борда на банката и да следим какво се случва, коментира друга тема икономическият министър. Той отново изрази увереност, че Българската банка за развитие следва да продължи да съществува и да подпомага малките и средни компании. 

Не можех да повярвам, че такъв голям процент пенсионери е под линията на бедността. Не можем да говорим, че сме европейска държава с такива нива. Балансираният бюджет според мен ще стане с растеж, а не с рязане на социални разходи. Надявам се изготвеният проект за актуализация на държавния бюджет да бъде подкрепен, коментира още Петков. Той увери, че изповядва десни разбирания, но е недопустимо да има толкова много бедни възрастни хора. 

Договорът за изграждане на нов правителствен център на територията на "София тех парк" за 190 млн. лв. ще бъде даден на прокуратурата, отговори Петков на друг въпрос, зададен от граждани. "За мен е безумен и начинът, по който е възложен договорът, и идеята изобщо да се строи такъв център", обясни министърът. Той припомни схемата - Държавната консолидационна компания е превела на 100% парите на дъщерното й дружество "Монтажи", а то на свой ред е платило 50% аванс на избран без търг консорциум. Той ще строи центъра на инженеринг - тоест консорциумът ще решава как да изглежда сградата и сам ще строи. "В случая имаме закононарушение - защото имаме директно превъзлагане на външна фирма по процедура на ин-хаус възлагане, така че пращаме договора на прокуратурата", коментира Кирил Петков. 

    Източник: СЕГА

[video]

Свързани статии