Актуално

На фокус

Кирил Петков: Ще газим по вода, но ще ходим жадни, ако не актуализираме бюджета

Кирил Петков: Ще газим по вода, но ще ходим жадни, ако не актуализираме бюджета

19.08.2021

Втори фронт

2124


Най-странното в тази динамика е, че ние ще газим по вода, но ще ходим жадни, защото парите са там, има ги в бюджета, в момента има по-висока събираемост от очакваната, но за да бъдат изхарчени тези пари целево, трябва да има оторизация от страна на парламента за тяхното разходване. Това заяви пред dir.bg министърът на икономиката Кирил Петков по повод актуализацията на бюджета.

„Това, което разбрах днес (сряда - бел.ред.), е че най-накрая бюджетната комисия в Народното събрание е започнала работа, което е добре. Сега се надявам и да успее да я свърши. Защото в противен случай наистина е много рисковано България да влезе в следващите няколко месеца без актуализация на бюджета. Това е много важно да се каже, защото имаше мнения, че актуализацията е едва ли не прищявка на служебното правителство. Напротив, реално, ако не се актуализира бюджетът, нямаме никакъв буфер или шанс да посрещнем разходите при потенциална COVID-криза за лекарите на първа линия, например. 430 млн. лв., които са в актуализацията на бюджета и предназначени за бизнеса, също са много важни. Ако нямаме достъп до този ресурс, а не дай си Боже се наложи да се затвори бизнесът заради сериозна вълна от коронавируса, няма да има пари за компенсации. Актуализацията на пенсиите също ще е под въпрос, защото пари има до септември. Няма да ги има и тези 1000 лв. за лекарите на първа линия“, посочи той.

Министърът бе категоричен, че актуализацията трябва да се случи преди да се разпусне този парламент.

„Сега има надежди за даване на трети мандат за съставяне на редовно правителство, но за мен шансът това да се случи е много малък. Разбира се, зависи от президентската институция колко време ще води консултациите между партиите, преди да се даде втори мандат, но след това часовникът започва да тиктака и да отброява дните, които са 7. И след това, ако нямаме правителство, шансът да не влезе за гласуване актуализацията на бюджета е много голям. Така че народните представители, дори да не са съгласни с всичко, което е включено в проекта за изменения на бюджета, трябва да подкрепят поне тази част от най-важните приоритети за държавата да бъдат включени в преразглеждането и това да се случи тази седмица“, допълни министърът.

  Източник: eurocom

Свързани статии