Актуално

На фокус

Кирил Петков пред Spiegel: Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България

Кирил Петков пред Spiegel: Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България

07.12.2021

Втори фронт

259


41-годишният Кирил Петков и партията му „Продължаваме Промяната“, която основа едва през есента, са изненадващият победител на парламентарните избори в България – вече трети тази година. Подобно на сълидера на партията Асен Василев, Петков прекара години в Северна Америка, където и двамата получиха дипломи от Харвардския университет. Предприемачът Петков се надява да бъде избран за министър-председател на колоритно четирипартийно коалиционно правителство в България още следващата седмица.

Той даде първото си голямо интервю в за чуждестранна медия след победата на изборите. „Ще прилагаме закона без пощада“, каза той пред германския Der Spiegel и обеща: „Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България“.

Той изтъква, че коалиционните преговори са проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната. Spiegel озаглавява интервюто с цитата: „Ще прилагаме закона без пощада“.

„Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна“

Петков обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на двамата бивши министри срещу корупцията като обещание:

„Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

В интервюто за Spiegel той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

   Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания