Актуално

На фокус

Ким Чен-ун отказа ваксините на Байдън, ще се гаргарят със солена вода срещу COVID

Ким Чен-ун отказа ваксините на Байдън, ще се гаргарят със солена вода срещу COVID

21.05.2022

Втори Фронт

950


Президентът Джо Байдън каза, че Северна Корея не е отговорила на предложението на САЩ за ваксини срещу COVID-19, информира Би Би Си. Страната се бори с първото си признато огнище на вируса.

Близо 2,5 милиона души са се разболели от “треска” в Северна Корея и тя е под общонационално блокиране, според държавните медии на страната.

Смята се, че е особено уязвима, защото има малко тестове или ваксини.

Байдън обяви предложението на пресконференция в Южна Корея.

“Предложихме ваксини не само на Северна Корея, но и на Китай и сме готови да го направим незабавно”, каза американският президент. Той добави, че все още няма отговор от страна на КНДР.

Изолираният режим на Северна Корея преди това отхвърли предложенията за ваксини от Covax, глобалната схема за споделяне на ваксини, и от Южна Корея, както и според съобщенията отхвърли други оферти.

Режимът твърди, че успешно е запазил COVID извън страната като е запечатал границите й, въпреки че експертите смятат, че вирусът присъства там от известно време.

Държавните медии препоръчаха лекарства като билков чай, гаргара със солена вода и приемане на болкоуспокояващи като ибупрофен, докато лидерът на страната Ким Чен-ун обвини служители в неправилно разпределение на национални медицински резерви.

Китай също се бори да овладее вълна от инфекции от силно предавания вариант на Omicron, като десетки милиони хора са под някаква форма на блокиране.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии