Актуално

На фокус

Казусът "ваксиниране": Обещания за дарения на ваксини и протести срещу Covid паспортите

Казусът

26.09.2021

Втори Фронт

284


Франция ще удвои до 120 милиона дози ваксините, които ще предостави на по-бедните страни. Това каза президентът Еманюел Макрон, цитиран от "Франс прес". "Несправедливост е, че на други континенти очевидно ваксинацията закъснява много", заяви Макрон.

Тази седмица Съединените щати обявиха, че ще удвоят дарението на ваксини до 1 милиард и 100 милиона. Европейският съюз се ангажира с дарение от 500 милиона дози, а Китай - с общо 2 милиарда.

Междувременно в цяла Франция  десетки хиляди протестираха за пореден път в съботния ден срещу изискването за здравен пропуск. В страната е  въведена задължителна ваксинация за служителите в здравния сектор и  домовете за възрастни хора, както и за пожарникари.

Срещу електронните Covid сертификати протестираха и в италианската столица Рим - от импровизирана трибуна оратори призоваха да бъде защитена свободата и да не се използва здравеопазването като прикритие за въвеждане на диктатура. Масово е било протестното шествие в град Триест с участието на 7 хиляди души.

Стотици хора се събраха и в административната столица на Нидерландия - Хага, за да се противопоставят на въвеждането на Covid паспорти за достъп до барове, ресторанти, театри и други закрити пространства.  Властите в Нидерландия въведоха документа едновременно с премахването на повечето ограничителни мерки, като посочиха, че 72% от населението са поне с една доза ваксина.

Информация на БНР

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания