Актуално

На фокус

Катастрофа с Tesla без шофьор отне два живота

Катастрофа с Tesla без шофьор отне два живота

21.04.2021

Втори фронт

752


Двама мъже загинаха, след като превозно средство на Tesla, за което властите смятат, че се е движело без никой на седалката на водача, се е блъснало в дърво в събота вечер на север от Хюстън.

Единият от мъжете е бил на предната пътническа седалка, а другият - на задната седалка на Tesla, която е пътувала с висока скорост по завой, преди да се удари в дърво около 23:25 ч. местно време, поясняват полицаи от окръг Харис пред Bloomberg. Става дума за Model S от 2019 г.

„Предварителното ни разследване, което все още не е завършено, показва, че никой не е бил на волана на това превозно средство“, казва полицай. „Почти 99,9% сме сигурни в това“.

На аварийните служби са им били нужни около четири часа и около 121 хиляди литра вода, за да потушат пожара, който е обхванал електрическото превозно средство, казва полицай Марк Херман. Батериите с високо напрежение като използваните в Tesla могат да се възпламенят отново, след като бъдат повредени, дори след като пожарникарите са потушили даден пожар, поясняват от Националния съвет за безопасност на транспорта.

Към неделя властите все още разследват дали въздушната възглавница на предния пътник е била задействана и дали усъвършенстваната система за помощ на водача на автомобила е била активирана по време на катастрофата.

Нито Tesla Inc., нито Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), водещият регулатор за пътната безопасност в САЩ, са отговорили на исканията за коментар.

Tesla казва на шофьорите, използващи усъвършенстваната система за помощ на водача, известна като Autopilot, да следят пътя и да бъдат готови да поемат контрола над автомобила. Освен това компанията твърди, че шофирането с включена система за Autopilot е по-безопасно от шофиране без системата.

Tesla също така въвежда подобрен набор от помощни функции на ограничена основа, система, която нарича „пълно самоуправление“.

„Автопилотът и пълното самоуправление са предназначени за използване с напълно внимаващ шофьор, който държи ръцете си на волана и е готов да поеме властта над колата във всеки момент“, казва Tesla на уебсайта си, отбелязвайки, че функциите не правят превозното средство автономно. 

Някои защитници на безопасността казват, че компанията не прави достатъчно, за да попречи на шофьорите да зависят твърде много от характеристиките или да ги използват в ситуации, за които не са предназначени. Те също така критикуват компанията за езика, който тя използва, за да опише нейните характеристики, като казват, че термини като „автопилот“ и „пълно самоуправление“ рискуват да дадат на водачите фалшиво усещане за способностите на превозното средство.

„Те умишлено, предвидимо, създават ненужни рискове за обществото“, казва пред Wall Street Journal Джейсън Ливайн, изпълнителен директор на базирания във Вашингтон Център за автомобилна безопасност.

Tesla пояснява пред федералните служители, че не вярва, че трябва да ограничи водачите в правото им да използват нейната система за подпомагане, тъй като превозното средство е под контрола на водача.

NHTSA няма никакви правила относно указанията, които предписват как компаниите трябва да наблюдават ангажираността на водачите, нещо, което Националният борд за транспортна сигурност (NTSB), независима федерална агенция, която разследва всеки автомобилен инцидент в САЩ, критикува, казвайки, че излага хората на риск.

 Източник: investor.bg

Свързани статии