Актуално

На фокус

Каснакова:Радев не е компрометиран,изкара балансиран мандат,има предимства да е преизбран

Каснакова:Радев не е компрометиран,изкара балансиран мандат,има предимства да е преизбран

02.01.2021

leaderstoday.eu

1989


Магдалена Каснакова е доктор по Сравнителна политология към СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на редица научни публикации, отнасящи се до вътрешно – политическия живот на България. Научните й интереси включват: сравнителна политология, компютърна обработка на емпирични данни посредством иновативни методи, както и отражение на политическият процес в ЕС върху националните процеси в държавите членки.

Следващото управление трябва да притежава управленски опит, защото го очакват трудни решения
Българите ще покажат зрялост, ако не овластят нови и некомпетентни шоумени и протестни активисти
Радев не е решаващ политически фактор и няма да бъде и след парламентарните избори
Радев не е лидер, а се съобразява с конюнктурата на обществените недоволства
– Измина една политическа година на пандемия и протести – толкова ли е лоша 2020?

– Краят на всяка календарна година провокира обзор на изтеклите дни, като базата за съпоставка са достиженията на предходните години, но 2020 година е различна и тя може да се интерпретира в сравнение с идващата 2021 година. Kогато всичко се прецака, трябва да помним, че винаги може да стане по-зле.

ВЪЗМОЖНОСТТА НОВАТА ГОДИНА ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАСИЛВАНЕ НА НЕГАТИВНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ В ХУМАНИТАРЕН, ИКОНОМИЧЕСКО-ФИНАНСОВ И СОЦИАЛНО ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ, ПРЕВРЪЩА 2020 ГОДИНА В НЕДОБРА, НО ОТНОСИТЕЛНО МИРНА ГОДИНА,

въпреки антиправителствените протести в цял свят. Общото страдание и страх от непознатия Коронавирус имаше донякъде толерантен и сплотяващ човечеството ефект.

– През 2021 година можем ли да очакваме някакво подобрение?

– Нямам основание да очаквам по-добра нова 2021 година. Общественото недоволство е повсеместно на Балканите, в Европа и в света. Превъоръжаването и растящото енергийно напрежение между големите сили САЩ, Русия, Турция и ЕС (в лицето на Франция, Гърция и Кипър) е тиктакащ бомбен механизъм в Балтийско море, Черноморския басейн, бреговете на Либия и средиземноморското турско крайбрежие до Ливан и Израел.

БЪДЕЩЕТО НА ЕС Е НЕСИГУРНО СЛЕД БРЕКЗИТ, ВЪПРЕКИ АМБИЦИОЗНИТЕ И СТРАННИ СТРЕМЕЖИ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЕВРОПА В ПЪРВИЯ ВЪГЛЕРОДНО НЕУТРАЛЕН КОНТИНЕНТ ДО 2050 Г. И „ЗЕЛЕНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ“.

Все повече се издигат националистически гласове за Polexit, Italexit, Hungry exit и всякакъв „exit“ от голямото европейско семейство на държави. Стотиците милиони евро, които в момента се разпределят в бюджетите за догодина, са били трупани от националните държави до Covid-епохата и сега протича „извънредното харчене“ от държавните хазни. Виртуалните процеси (обучения, дистанционна работа, международни форуми, спортни инициативи) са потенциална среда за финансови злоупотреби.

Очаквам подобрение в здравословното състояние на обществените маси, които изграждат известен колективен имунитет и благодарение на медицинските разработки и достижения, самото натрупано знание за вируса, преминават през пиковете на заразата. И все пак, нанесените щети на редица обществени сфери, бизнеси и отрасли, както и пропуснатите ползи за икономически растеж през годината, ще повлекат крак.

– Как изглежда на тови фон българската политика – 2021 ще имаме със сигурност два избора, а някои очакват и повече – какво мислите вие?

– Българската политика, производно на редица процеси и сили отвъд професионалните качества на политиците в залата, ще следва про-европейски и рационален ход в условия на задълбочаваща се икономическа рецесия и международна изолация, предвид ограничителни пропускателни режими.

ОБЕДНЯВАНЕТО НА ЦЕЛИ СЛОЕВЕ ОТ НАРОДА И ЗАСИЛВАНЕТО НА БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ ЩЕ РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ НАРОДНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПРОТЕСТИ, НО НЕ ДОПУСКАМ ДА УВЕЛИЧИ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ, ТОЧНО ОБРАТНОТО, ЩЕ ЗАСИЛИ АПАТИЯТА.

Парламентарните избори през март ще протекат относително нормално и без големи изненади. След разрешението за употребата на ваксините от ЕК, започва ваксинацията и изграждането на законодателно-административната уредба за това. Това е един потенциален процес на кливидж „за“ и „против“, който няма да има само национално измерение.

ПРОТИЧАЩИТЕ ГЛОБАЛНИ ПРОЦЕСИ И ЦЕНТРАЛНО КОНТРОЛИРАНИ СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНО НИВО ЩЕ СА ВАЖНИ ЛАКМУСИ ЗА БЪЛГАРИНА, КОЙТО ЩЕ ИЗБЕРЕ ЗА КОЯ ПАРТИЯ ДА ГЛАСУВА СПРЯМО ВЯРВАНИЯТА И СТРАХОВЕТЕ СИ. ПАРТИЙНИТЕ ПЛАТФОРМИ НЯМА ДА СА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, НО АКТУАЛНИ И ДЕМОНСТРИРАЩИ ЗАЕТА ПОЗИЦИЯ ПО ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙСКИ И МЕЖДУНАРОДНИ ВЪПРОСИ.

 

Председателят на ЕК, Урсула фон дер Лайен, заяви че вижда в „европейските дни на ваксинация чудесен момент на единство“, докато аз разчитам в процеса по ваксинация огромен потенциал за разлом. Предвидените милиони дози ваксини и редица неясноти около ефекта от ваксините, ще създават атмосфера на догадки. Политическите партии, които заложат на красноречива реторика и крайни позиции по подобен тип наболели въпроси, ще спечелят за дни симпатизанти и гласоподаватели.

– Какви са позициите на основните политически играчи преди изборите през март?

– Позициите на основните политически играчи са „да спечелим на всяка цена“, което е нормално в момент на цялостна нестабилност. Противниковите лагери са издигнати още от пролетта на 2020 г., като срещу управляващата ГЕРБ се изправя широк и нехомогенен фронт на недоволни (Съюз „Демократична България“, Партията „Има такъв народ“, Движението гражданска платформа „Изправи се.БГ“, Отровното трио, КОД и пр.), както и досега представените компрометирали се в известна степен парламентарно представени партии („БСП за България“, „Движението за права и свободи“, „Обединени патриоти“ и „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“).

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ПРЕДИЗБОРНАТА ПРОБЛЕМАТИКА ЩЕ Е ПОЧТИ ИДЕНТИЧНА И ЩЕ СЕ ОСНОВАВА НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:

въпроси, касаещи системата на здравеопазване, влошените социално-икономически условия и растящата безработица, компенсирането на всички бизнеси, засегнати от заповедите за затваряне, държавната помощ и социалното подпомагане). Успешен ход ще бъде поставянето на разпознаваеми и вдъхващи доверие предизборни щабни говорители, поради факта, че няма време за нови лица в политиката.

– Какво да очакваме от извънпарламентарните партии – кои нови играчи ще се появят на сцената?

– Кризисният всеобщ привкус предполага много „извън“- проявления: извънпарламентарни/ извънсистемни/ извънредни/ извън контрол/ извън плановете/ извън градовете….

ДОПУСКАМ, ЧЕ В 45-ТО НС ЩЕ ВИДИМ САМО ЕДИН ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРЕН ПАРТИЕН СУБЕКТ, КОЕТО БИ СЕ ОТРАЗИЛО ЗДРАВОСЛОВНО НА УПРАВЛЯВАЩАТА СИСТЕМА. ИЗГРАЖДАНИТЕ В МОМЕНТА ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ ПО МЕСТА НЕ ДАВАТ ЗАЯВКА ЗА СИЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КАКТО И САМАТА ОБСТАНОВКА НЕ ПРЕДПОЛАГА АКТИВНА ОРГАНИЗИРАНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА. ХОРАТА СА ФОКУСИРАНИ ВЪРХУ ФИЗИЧЕСКОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ И ВЪРХУ ЗДРАВОСЛОВНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО ДОРИ ГИ ПРОВОКИРА КЪМ НЕОСЪЗНАТО ПОДДЪРЖАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ РЕД.

И в най-богатите европейски държави здравните системи показаха слабости, което в някакъв смисъл снема вината за високата смъртност в хода на заразата.

– Как виждате следващото управление след изборите?

–  С експертиза в сферите на икономиката, здравеопазването и отбраната. Следващото управление трябва да притежава управленски опит, защото го очакват трудни решения.

БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ПОКАЖЕ СВОЯТА ЗРЯЛОСТ, АКО НЕ ОВЛАСТИ НОВИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ ШОУМЕНИ, ПУБЛИЧНИ ДЕЙЦИ И ПРОТЕСТНИ АКТИВИСТИ, РАДИКАЛНИ ЕКСПЕРТИ И ХОРА С ПОЖЕЛАТЕЛНО МИСЛЕНЕ.

В Централна Европа се наблюдават опити за тоталитаризъм и поляризация, което върви успоредно и с евроскептицизъм.

Новият министър – председател и министерски колектив трябва да се придържа към по-мирен и стабилен управленски курс, без радикални промени в основни закони и институции, за да се изчакат ефектите от пандемията в света и Европа. Новите ценности и идеали ще се налагат на световно ниво, така че в този процес на трансформация, новият кабинет трябва да има разумен, пресяващ и отстояващ националните ценности капацитет.

 

– Каква ще бъде ролята на президента след 28 март и месеци преди важните за него президентски избори?

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ НЕ Е РЕШАВАЩ ПОЛИТИЧЕСКИ ФАКТОР КЪМ МОМЕНТА И НЯМА ДА БЪДЕ И СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ.

Той не е лидер, а се съобразява с конюнктурата на обществените недоволства. Неговият принос би бил да не довнася политическо напрежение и да се разграничава от БСП в предстоящата предизборна надпревара. Когато обществото не вижда ясно разграниченията между държавния и партийния интерес, то не вярва и в разграничената защита на частния и обществения интерес.

Смятам, че до втората парламентарна група с проучвателен мандат ще е приключило успешно формирането на новото управляващо мнозинство.

– А какво да очакваме на самите президентски избори?

– В пандемията, международните отношения претърпяха трансформация и новото „нормално“ ограничи частично представителните функции на президента – неговите физически пътувания, официални посещения на високо ниво и дипломатически мероприятия. От друга страна, в извънредни положения биха могли да се оползотворят президентските правомощия, касаещи националната сигурност. В един несигурен и обхванат от кризи свят, българският народ има нужда от доверен президент.

Президентът Румен

Радев не е компрометиран със скандали и успява да изкара балансиран и успешен мандат, което му предоставя всички предимства да  бъде преизбран.

ТОВА ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РБ НЕ МОЖЕ РЕАЛНО ДА НАЗНАЧАВА И ОСВОБОЖДАВА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ СЪОТВЕТНО НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД И ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, КАКТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ПРОДЪЛЖАВА ДА СПЪВА КОНТРОЛНИТЕ ФУНКЦИИ НА ИНСТИТУЦИЯТА, КОЕТО ПЪК Я ПРЕВРЪЩА В НЕ СИЛНО КОНКУРЕНТНА ПОЗИЦИЯ И ИЗНЕНАДИ НЕ СЕ ОЧАКВАТ.

 

Свързани статии